Pravde dala jeden z posledných rozhovorov. Nemecká ministerka obrany skončila

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) končí vo funkcii. Pravde v decembri poskytla jeden z posledných rozhovorov.

16.01.2023 11:50 , aktualizované: 15:01
Christine Lambrechtová Foto: ,
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová.
debata (35)

Lambrechtová oznámila, že formálne požiadala kancelára Olafa Scholza o uvoľnenie z funkcie. O jej odchode z vlády sa v posledných dňoch stále častejšie špekulovalo, hoci ministerstvo obrany ešte v piatok správu denníka Bild o možnej rezignácii označilo za fámu.

V decembri poskytla Lambrechtová Pravde jeden z posledných rozhovorov pre médiá v súvislosti s jej návštevou Slovenska. Bratislava od Berlína dostane tanky Leopard 2.

Christine Lambrechtová Čítajte viac Mala by Ukrajina vstúpiť do NATO? Pre Pravdu odpovedá nemecká ministerka obrany

Lambrechtová vo vyhlásení poznamenala, že v posledných mesiacoch čelila mimoriadnej mediálnej pozornosti, ktorá je prekážkou pre vecnú diskusiu o vojakoch, armáde a bezpečnostno-politických rozhodnutiach. "V popredí musí stáť dôležitá práca vojakov a mnohých motivovaných ľudí v tomto rezorte. Preto som sa rozhodla dať svoju funkciu k dispozícii,“ uviedla ministerka.

Politička čelila kritike za neobratné vyhlásenia týkajúce sa ruskej vojny proti Ukrajine a za to, že rýchlo nevedela nasmerovať nemecké ozbrojené sily k modernizácii. Pre Pravdu v decembri uviedla, že sa na tom pracuje.

VIDEO: Naď dostal od Lambrechtovej kľúč of tanku Leopard

Video

"Pokračujúca ilegálna a brutálna agresívna vojna Ruska proti Ukrajine nám napokon ukázala, aké dôležité je mať dobre vybavené a dostatočne financované ozbrojené sily. S pomocou 100-miliardového špeciálneho fondu, ktorý sme vytvorili, máme v úmysle dosiahnuť dvojpercentný cieľ Severoatlantickej aliancie v priemere do piatich rokov. V nadchádzajúcich rokoch budeme výrazne investovať do lepšieho vybavenie Bundeswehru, aby sme si zachovali robustné ozbrojené sily,“ povedala Lambrechtová.

Ukrajina nebola spokojná

Lambrechtová bola opakovaným terčom kritiky od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022 do susedného štátu. „Posmievali sa jej, keď vyhlásila, že Nemecko podporuje Ukrajinu zásielkou 5-tisíc vojenských heliem,“ pripomenula stanica BBC.

Z pohľadu záujmov Kyjeva nebola ženou na správnom mieste. Neprejavovala totiž ochotu poskytovať ukrajinským vojakom také zbrane, ktoré by im výrazne pomohli. „Nemci, vrátane ministerky obrany, dobre vedia, čo momentálne potrebujeme. Sú to ťažké zbrane. Mestá ako obliehaný Mariupol sa nedajú oslobodiť jedným raketometom. Potrebné sú tanky, delostrelectvo, veľa raketometov,“ povedal v apríli 2022 vtedajší ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk pre nemeckú televíznu stanicu WDR.

V septembri minulého roku potvrdil pocit sklamania z Lambrechtovej ukrajinský minister zahraničných vecí. „Neuspokojivé signály z Nemecka v čase, keď Ukrajina teraz potrebuje tanky typu Leopard a bojové vozidlá pechoty značky Marder. Ani jeden racionálny argument, prečo tieto zbrane nie je možné dodať, iba abstraktné obavy a výhovorky,“ zdôraznil na Twitteri Dmytro Kuleba. Ukrajinskí vojaci sa doteraz leopardov nedočkali, čo je však maslo aj na hlave nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Získala veľa peňazí, ale armáde nepomohla

V júni 2022 sa Lambrechtovej podarilo presadiť dôležitý návrh súvisiaci s modernizáciou nemeckých ozbrojených síl. Bundestag schválil pre armádu balík v objeme 100 miliárd eur v podobe dodatku k viac ako 50 miliardám eur v štátnom rozpočte pre ministerstvo obrany s tým, že peniaze sa využijú počas najbližších piatich rokov.

BBC podotkla, že napriek veľkým finančným zdrojom Lambrechtovú kritizovali, že dosiaľ nedokázala zlepšiť notoricky zle vyzbrojenú armádu. „Vyčítali jej, že nedokázala rýchlo dostať späť do formy nemecké ozbrojené sily. Demisiou Lambrechtovej vyvrcholila rastúca skepsa ohľadom jej schopnosti oživiť nemecké vojsko na pozadí ukrajinskej vojny,“ napísala agentúra Reuters. „Jej rozhodnutie odstúpiť prichádza v čase, keď je Nemecko pod tlakom, aby schválilo zvýšenie medzinárodnej vojenskej podpory pre Kyjev, a nemecké obranné schopnosti boli spochybnené po tom, čo bolo počas nedávneho vojenského cvičenia vyradených niekoľko pechotných tankov Puma,“ dodala agentúra.

Christine Lambrechtová

Sociálna demokratka, má 57 rokov, vykonávala funkciu ministerky obrany od decembra 2021.

Členkou Bundestagu bola nepretržite v období 1998 – 2021. Viedla aj dve iné ministerstvá: rezort spravodlivosti (2019 – 2021) a záležitostí rodiny, žien a mládeže (2021).

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #obrana #vojna na Ukrajine #Christine Lambrechtová