Kissinger: Ukrajina patrí do NATO, ale Rusko musí dostať šancu

Zdá sa, že po takmer roku ruskej vojny už bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger (99) lepšie chápe Ukrajinu.

17.01.2023 19:31
cina-henry-kissinger-nestandard1 Foto: ,
Henry Kissinger na snímke z roku 2018.
debata (195)

Ex-šéf diplomacie vlani na Svetovom ekonomickom fóre v Davose naznačoval, že Kyjev by sa mal vzdať časti územia. Teraz to už vidí Kissinger trochu inak.

"Chcem vyjadriť obdiv ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a hrdinskému správaniu ukrajinského ľudu,“ povedal na fóre vo Švajčiarsku dnes (17. januára). Kissinger tiež podľa televízie CNBC uviedol, že verí, že členstvo Ukrajiny v NATO bude jedného dňa vhodným výsledkom politického vývoja.

VIDEO: Britské tanky Challenger 2 na Ukrajine vyzvú Rusov

Video
Londýn pošle Kyjevu do boja proti ruskej invázii hlavné bojové tanky Challenger 2. Viac o týchto strojoch sa dozviete vo videu spoločnosti Rheinmetall

Kissinger zdôraznil, že USA by mali pokračovať v poskytovaní vojenskej podpory Kyjevu a v prípade potreby túto podporu zintenzívniť, až kým sa v konflikte nepodarí dospieť k prímeriu, prípadne dovtedy, kým nebudú k pokoju zbraní smerovať predbežné diskusie.

Podobne ako v minulosti však Kissinger varoval pred eskaláciou vojny. Rusko podľa neho musí dostať šancu po mierovom vyriešení konfliktu opäť sa zapojiť do fungovania medzinárodného spoločenstva. Exminister však pripustil, že nie všetci budú s týmto názorom súhlasiť.

Henry Kissinger, Richard Nixon Čítajte viac Historik: Kissinger bol Nixonovým Frankensteinom

"Krajinám, ktoré boli počas veľkej časti obdobia studenej vojny pod tlakom Ruska, sa to môže zdať veľmi prázdne,“ povedal Kissinger. "Zničenie Ruska ako štátu, ktorý môže presadzovať svoju vlastnú politiku, však v krajine, ktorá má jedenásť časových pásiem, otvorí obrovský priestor vnútorným konfliktom a vonkajším zásahom v čase, keď je na jeho území 15-tisíc a viac jadrových zbraní,“ pripomenul bývalý šéf diplomacie.

V rokoch 1973 až 1977 bol Kissinger ministrom zahraničných vecí za prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda. V rokoch 1969 až 1975 pôsobil v Bielom dome ako poradca pre národnú bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Svetové ekonomické fórum #Henry Kissinger #vojna na Ukrajine #Putinova vojna