Ukrajinského ministra zabila vojna. Nešťastia sú jej súčasťou

Stal sa obeťou vojny. Aj keď vyšetrovanie katatrofy, pri ktorej prišiel o život prvý člen ukrajinskej vlády za bezmála jedenásť mesiacov ruskej invázie, sa iba rozbieha, v otázke viny má Kyjev jasno. Ministra vnútra Denysa Monastyrského spolu s ôsmimi ľuďmi z paluby helikoptéry a s ďalšími piatimi obeťami zo škôlky, ktorú v Brovaroch, satelitnom meste metropoly, horiace trosky v stredu zasiahli, zabila Putinova agresia.

19.01.2023 17:18
Ukrajina Monastyrskyj minister vrtuľník úmrtie... Foto: ,
Na archívnej snímke z marca 2022 ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj hovorí počas tlačovej konferencie v Kyjeve. Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj a ďalší dvaja vysokopostavení predstavitelia rezortu zahynuli v stredu 18. januára 2023 pri páde vrtuľníka v meste Brovary pri Kyjeve.
debata (82)

Vrtuľník zjavne nezostrelila ruská raketa. Streda ráno bola tou vzácnou chvíľou ticha, keď agresor neostreľoval ukrajinské mestá. Stroj, ktorým minister Monastyrskyj sprevádzaný svojím prvým námestníkom a štátnym tajomníkom rezortu vnútra, mieril z Kyjeva na horúci východ krajiny, do Charkova, tak logicky nemohla zasiahnuť ani vlastná protivzdušná obrana, čo je verzia, ktorú sa snažili vsugerovať viacerí kremeľskí propagandisti.

Príčinou havárie vrtuľníka v Brovaroch mohla byť kombinácia faktorov, pripustil vo štvrtok vo vysielaní štátnej televízie hovorca ukrajinského vojenského letectva Jurij Ihnat. Závery vyšetrovania, ktoré z poverenia prezidenta Volodymyra Zelenského vedie tajná služba SBU spolu s políciou, podľa neho nebudú tak skoro známe. „Vyšetrovanie leteckých katastrof si vyžaduje veľa času, táto prax je bežná nielen na Ukrajine, ale na celom svete,“ požiadal Ihnat o trpezlivosť.

"Zhromažďuje sa každý fragment vrtuľníka, každý detail môže povedať, poskytnúť viac informácií o tom, čo sa stalo. Pri leteckých nešťastiach existuje veľa dôvodov, ktoré ich môžu ovplyvniť. Môže to byť ovplyvnené kombináciou faktorov, aj poveternostnými podmienkami, ktoré neboli práve priaznivé. Vytvorená komisia určí všetky tieto faktory a vyhodnotí ich. Nebude to však trvať jeden či dva dni,“ dodal Ihnat.

Video
Pád vrtuľníka s ukrajinským ministrom vnútra

Tri verzie

Poradca šéfa ministerstva vnútra Anton Heraščenko už v stredu na Facebooku napísal, že orgány činné v trestnom konaní preverujú všetky možné verzie tragédie. „Či to bola sabotáž, porucha stroja, alebo porušenie pravidiel bezpečnosti letu,“ poznamenal.

Trosky vrtuľníka po náraze do budovy materskej školy prerazili strop medzi poschodiami a spôsobili požiar. Okrem škôlky poškodili aj náprotivnú 14-podlažnú obytnú výškovú budovu. Niektorí svedkovia tvrdili, že helikoptéra už predtým, ako sa zrútila, horela. Iní si však žiadne plamene nevšimli. Ďalší svedkovia hovorili, že stroj v hustej hmle spravil tri kruhy nad supermarketom, vletel do centra stotisícového mesta a začal prudko strácať výšku.

Podľa telegramového kanálu Tribuna – Brovary pre výpadky prúdu, spôsobené ruským bombardovaním, majáčiky na strechách výškových budov nefungovali.

Miesto pádu vrtuľníka v meste Brovary pri...
Miesto pádu vrtuľníka v meste Brovary pri...
+6Záchranári pri mieste pádu vrtuľníka v meste...

Nešťastie sa stalo pred pol deviatou ráno, v osudnom čase, keď viacerí rodičia práve privádzali svoje deti do škôlky. Bol to aj prípad Oleny Ponomarenkovej a jej dcéry Milany. Obe podľa televízie Hromadske zahynuli. Medzi 25 zranenými je jedenásť detí. Ôsmi hospitalizovaní vrátane štyroch detí boli aj vo štvrtok na oddelení intenzívnej starostlivosti v kritickom, ale stabilizovanom stave. Viacerí z nich majú popáleniny až na 40 percentách povrchu tela.

Médiá špekulovali, že pilot, keď pri zlých poveternostných podmienkach a slabej viditeľnosti strácal kontrolu nad riadením, mohol stroj nasmerovať k dvojpodlažnej škôlke v nádeji, že tam má väčšiu šancu na núdzové pristátie ako bližšie k vežiakom.

Štátna pohotovostná služba spadajúca pod ministerstvo vnútra, ktorej stroj patril, vo štvrtok informovala, že posádka lietadla bola skúsená, riadne vycvičená a mala potrebné letové hodiny absolvované na danom type vrtuľníka.

Vrtuľník francúzskej výroby Super Puma kúpil Kyjev od Paríža v roku 2019, čiže nešlo o súčasť pomoci dodanej po začiatku ruskej invázie. Celkovo Ukrajina doviezla tri stroje známe aj pod označením Airbus H225. Jurij Nikolov, novinár z ekonomického webu Naši groši, upozornil na spornú spoľahlivosť tohto vrtuľníka. Viaceré európske krajiny, napríklad Nórsko a Poľsko, podľa neho odmietli používať helikoptéry Airbus H225 pre haváriu, ktorá sa stala pred niekoľkými rokmi.

Minister Monastyrskyj mal podľa ukrajinských médií zo všetkých šéfov silových rezortov k hlave štátu najbližšie. Spĺňal pôvodný zámer Zelenského, obklopiť sa ľuďmi, hoci aj bez politických skúseností, ktorí nie sú napojení na oligarchov.

Zodpovedný je agresor

Ako kandidát právnických vied Monastyrskyj až do roku 2019 prednášal na univerzite. Študenti dodnes spomínajú nielen na jeho fundovanosť, ale aj ľudský prístup, keď ako jeden z mála pedagógov si ich všetkých pamätal po mene. Zelenskyj renomovanému právnikovi ponúkol miesto na kandidačnej listine svojej strany Sluha národa. V parlamente bol jedným z kľúčových autorov zákonov. A keď v roku 2021 z čela ministerstva vnútra odchádzal kontroverzný a mocibažný Arsen Avakov, prezident na jeho miesto dosadil tímového hráča Monastyrského.

Stratu svojho blízkeho spolupracovníka ukrajinský prezident odmieta vnímať ako nešťastnú náhodu. Rovnako ako v novembri, keď strela ukrajinskej protivzdušnej obrany počas ruského raketového útoku zasiahla poľské územie, kde zabila dvoch ľudí, aj tentoraz Zelenskyj zodpovednosť pripísal Moskve. „Nazdávam sa, na základe skúsenosti s vojnou, ktorú mám rovnako ako celá naša spoločnosť, že to nebola nešťastná náhoda, bola to vojna. Vojna sa neodohráva len na bojisku. Vojna sa odohráva na rôznych frontoch,“ vyhlásil Zelenskyj vo videoprejave k účastníkom Svetového ekonomického fóra v Davose.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #helikoptéra #Ukrajina #letecká havária #vojna na Ukrajine