Erdogan: Švédsko nech nečaká, že podporíme jeho vstup do NATO

Švédsko "nech nečaká", že Turecko podporí jeho vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na víkendové protiislamské a prokurdské protesty v Štokholme, informuje AP a AFP.

23.01.2023 17:59
Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas summitu NATO v Madride v júni 2022.
debata (45)

Erdogan odsúdil predovšetkým pálenie Koránu na proteste organizovanom protiislamským politikom Rasmusom Paludanom a označil to za urážku moslimov. Kritizoval švédske úrady, že dovolili konanie protestu pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme. Vyjadril tiež rozhorčenie, že na demonštráciách sa objavili vlajky viacerých kurdských zoskupení vrátane Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, ale aj EÚ a USA považujú za teroristickú organizáciu, avšak jej symboly nie sú vo Švédsku zakázané.

Švédsko, Turecko, protest, protiturecký, Štokholm Čítajte viac Turecko zrušilo návštevu švédskeho ministra, aktivista vo Švédsku spálil korán

„Takže vy dovolíte teroristickým organizáciám vyčíňať a potom očakávate, že podporíme váš vstup do NATO. To teda nie,“ povedal Erdogan.

Dodal, že ak Švédsko nepreukáže rešpekt voči Turecku a moslimom, „nedočká sa od nás žiadnej podpory v súvislosti s NATO“.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine