Homosexualita nie je zločin, povedal pápež František a apeluje na cirkev

V rozhovore s agentúrou AP pápež František kritizoval zákony, ktoré považujú homosexualitu za zločin. Podľa neho by sa katolícka cirkev mala snažiť, aby takéto "nespravodlivé" zákony nikde neexistovali. Pápež však v utorok tiež uviedol, že homosexualita nie je zločin, ale hriech, a že medzi tým by sa malo rozlišovať.

25.01.2023 14:43
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (7)

„Byť homosexuálom nie je zločin,“ povedal AP pápež František. „Nie je to zločin, ale áno, je to hriech,“ dodal. Povedal ale tiež, že s homosexuálmi sa má rokovať s rešpektom a nemajú byť diskriminovaní. „Všetci sme božie deti a Boh nás miluje takých, akí sme,“ povedal pápež AP vo Vatikáne.

Biskupi by sa mali zmeniť

Hlava katolíckej cirkvi tiež kritizovala zákony, ktoré homosexualitu kriminalizujú. Také zákony majú niektoré krajiny v Afrike či na Blízkom východe a v niekoľkých z nich za homosexuálne styky hrozí aj trest smrti, ktorý sa však už väčšinou nevykonáva.

Pápež František v rozhovore s AP priznal, že katolícki biskupi v niektorých častiach sveta trestné stíhanie homosexuality podporujú. Podľa neho to vychádza z ich kultúrno-spoločenského pôvodu. Takí biskupi by však podľa pápeža mali prejsť procesom zmeny a uznať dôstojnosť každého človeka.

krv, odber krvi, darovanie krvi Čítajte viac Nemecko od apríla zruší obmedzenia pre homosexuálov ohľadom darcovstva krvi

Katechizmus katolíckej cirkvi označuje homosexuálne styky za „vnútorne nezriadené“, čo ani pápež František nezmenil, uviedla AP. Už skôr ale verejne podporil práva osôb z komunity LGBT+.

V roku 2020 pápež František prvýkrát verejne podporil aj zákony, ktoré umožňujú homosexuálom vstúpiť do registrovaného partnerstva. „Homosexuáli majú právo žiť v rodine. Sú to deti božie a majú na rodinu právo… To, čo je potrebné urobiť, je vytvoriť zákon o registrovaných partnerstvách, aby týmto spôsobom mali právnu ochranu,“ povedal pápež v biografickom dokumentárnom filme Francesco, rusko-amerického režiséra Jevgenija Afinejevského.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Karasova trápnosť: namiesto registrovaného partnerstva dôverníci

Vatikán v roku 2008 podľa AP odmietol podpísať deklaráciu OSN, ktorá vyzývala na dekriminalizáciu homosexuality. Avšak vtedy tiež uviedol, že krajiny by sa mali vyhnúť „nespravodlivej kriminalizácii“ gayov a prestať ich za homosexualitu trestať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #homosexualita