Kyjev sa dočkal. Berlín dal Leopardom zelenú, z USA príde 31 Abramsov

Západ vyzbrojí tri ukrajinské tankové prápory. Je to prelomové rozhodnutie, pretože na rozdiel od systémov protivzdušnej obrany či protitankových rakiet nejde o obranné zbrane. Západné tanky majú Ukrajine pomôcť dobyť späť územie, ktoré okupuje Rusko.

25.01.2023 17:21
leopard 2 Foto: ,
Tank Leopard 2 počas demonštračnej akcie, ktorú pre médiá usporiadal nemecký Bundeswehr v Munsteri pri Hannoveri v Nemecku v stredu 28. septembra 2011.
debata (164)

Berlín v stredu po dlhom váhaní oficiálne sľúbil dodať Kyjevu predbežne 14 Leopardov a povolil aj partnerom reexport tohto klenotu nemeckého zbrojného priemyslu. Ukrajina by tak vďaka „tankovej koalícii“, ku ktorej sa hlási Poľsko, Španielsko, Holandsko, Nórsko i Fínsko, mala podľa magazínu Spiegel dostať celkovo 80 týchto hlavných bojových tankov.

Tretí prápor z USA

K dvom práporom Leopardov má pribudúť ďalší, ktorý svojimi tankami vybavia USA. Washington ohlásil dodávku tankov Abrams bezprostredne po kroku Berlína. Šéf Bieleho domu Joe Biden oznámil, že predbežne pôjde o 31 Abramsov. Celkovo tak Západ Ukrajine v stredu sľúbil 111 hlavných bojových tankov.

„Rusko si myslelo, že budeme rozdelení,“ povedal Biden o vzťahu USA a ich európskych spojencov. „Sme ale úplne, absolútne a dôkladne jednotní,“ dodal podľa agentúry AP. Americký prezident v stredu postup Západu pri ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny telefonicky koordinoval s lídrami Nemecka, Francúzska, Británie a Talianska.

Video
Čo dokáže Abrams?

Kyjev dlho bez úspechu vyzýva západné štáty, aby mu dodali bojové tanky, ktoré nevyhnutne potrebuje pre úspech na bojisku. Kým rozhodnutie Berlína brzdili obavy z eskalácie vojny, Washington argumentoval problémami s logistikou a údržbou, ktorým by Ukrajinci po získaní Abramsov čelili. O dodávke ťažkej techniky Berlín a Washington intenzivne rokovali, pričom Nemci svoje rozhodnutie podmieňovali obdobným krokom USA. Podľa Wall Street Journalu zlom nastal minulý týždeň počas telefonického rozhovoru amerického prezidenta Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Scholz: Nebojte sa!

"Naše rozhodnutie zodpovedá známemu postupu, že Ukrajine pomáhame podľa našich možností. Úzko rokujeme s našimi zahraničnými partnermi a v spolupráci s nimi,“ vyhlásil v stredu Scholz po zasadaní vlády, keď o rozhodnutí kabinetu informoval poslancov Bundestagu.

Video
Nemecké Leopardy v nasadení.

Tanky Leopard 2A6 , ktoré Berlín poskytne do troch až štyroch mesiacov, budú zo zásob nemeckej armády. Výcvik ukrajinských tankistov v Nemecku sa začne na prelome januára a februára. Súčasťou nemeckého balíka pomoci budú aj logistické služby, údržba a potrebná munícia.

Scholz vyzval Nemcov, aby sa kvôli nemeckej podpore Ukrajiny nebáli a dôverovali vláde, pretože tá koná v prísnej zhode so spojencami a urobí všetko preto, aby predišla zavlečeniu Severoatlantickej aliancie do vojny s Ruskom.

Rusko podľa kancelára svojou útočnou a imperiálnou vojnou proti Ukrajine úplne zmenilo bezpečnostné princípy, ktoré v Európe platili od druhej svetovej vojny. Ruská invázia sa podľa neho stala dejinným obratom, lebo poprela zásadu, že hranice nemožno meniť silou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý o Leopardy žiadal už od marca minulého roku, poďakoval nemeckému kancelárovi. „Hlavné nemecké bojové tanky, ďalšie rozšírenie obrannej podpory a výcvikových misií, zelená pre partnerov na dodanie podobných zbraní. Práve som sa o týchto dôležitých rozhodnutiach dozvedel v rozhovore s Olafom Scholzom. Úprimne ďakujem kancelárovi a všetkým našim priateľom v Nemecku,“ poznamenal Zelenskyj na sociálnej sieti.

Rusi hromžia

Reakcie Moskvy na rozhodnutie Berlína sú rôznorodé – od bagatelizujúcich, cez rozhorčené až po ostro výhražné. „Rozhodnutím poslať tanky na Ukrajinu opustilo Nemecko postoj historickej zodpovednosti voči Rusku,“ pripomenula ruská ambasáda v Berlíne výrazný obrat nemeckej vlády, ktorá z historických dôvodov pôvodne nechcela, aby nemecké zbrane zabíjali ruských vojakov.

Šéf branného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Bondarev vyjadril presvedčenie, že západné tanky výrazne neovplyvnia priebeh bojov. „Nijakú zásadnú úlohu tieto dodávky hrať nebudú. Bude ale potrebné zamerať pozornosť na zničenie týchto tankov. Už teraz je potrebné pripraviť za týmto účelom protitankové prostriedky,“ citovala ho agentúra TASS.

Vladimir Soloviov, jeden z hlavných kremeľských propagandistov, navrhol uštedriť Nemecku údery, aby Nemci „vedeli, akých nových nacistických vodcov vychovali a privedli k moci". „Myslím, že je načase vyslať jasný a rozhodný signál, že Nemecko považujeme za účastníka konfliktu a že nasadenie nemeckých tankov na Ukrajine rozhodne povedie k tomu, že budeme považovať nemecké územie, vojenské základne a ďalšie objekty za legitímne ciele,“ vyhlásil Sloviov vo svojom programe v štátnej televízii Rossija 1.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #tanky #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz #AbramsX #Leopard 2