Babiš si po prehre s Pavlom dá „politický detox", o budúcnosti povie viac po sneme ANO

Český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorého v druhom kole prezidentských volieb v sobotu porazil Petr Pavel, si chce od politiky oddýchnuť. Svoje ďalšie pôsobenie oznámi budúci týždeň vo štvrtok po sneme hnutia ANO. Povedal to v rozhovore pre iDNES.cz.

30.01.2023 22:30
babiš Foto: ,
Andrej Babiš a jeho manželka Monika odchádzajú po hlasovaní v druhom kole prezidentských volieb na obecnom úrade v českej obci Průhonice v piatok 27. januára 2023.
debata (1)

„Dám si politický detox a budem sa chvíľu venovať sebe samému. Bolo to náročné," uviedol Babiš k svojim plánom na najbližšie dni. O tom, či zostane poslancom, chce viac povedať budúci týždeň. „V politike určite nejakou formou zostanem. Ale o tom rozhodne predsedníctvo hnutia,“ spresnil. Potom však doplnil, že svoj angažmán bude riešiť pravdepodobne iným spôsobom než teraz.

VIDEO: Čaputová sa nečakane zjavila v Prahe u Pavla
Video

Na otázku, či sa chce opäť uchádzať o premiérsky post odpovedal, že hnutie ANO čaká budúci rok volebný snem a je otázne, kto sa vôbec stane predsedom. „Nehovorím, že budem kandidovať na premiéra. Pre hnutie môžem robiť napríklad kampane, môžem jazdiť za ľuďmi do regiónov,“ načrtol predstavu o svojej budúcnosti Babiš. Konkrétnejšie sa však vyjadriť nechcel.

Marian Repa aktual Čítajte viac Začiatok konca Andreja Babiša?

Jeho rodina je s výsledkom prezidentských volieb vraj spokojná a aj on sám je nakoniec rád, že nevyhral. „Ak by sme boli vyhrali, tak by sme sa skutočne museli báť o život. Nám dlhodobo chodia vyhrážky, že nás chce niekto zabiť. Takže teraz moja rodina snáď konečne bude mať pokoj,“ dodal bývalý český premiér.

Nenávisť voči nemu je podľa jeho slov „desivá“. „Nech mi už niekto vysvetlí, v čom som také zlo? Preto, že som nekradol, že som nechcel robiť kšefty s tradičnými stranami? Teraz Babiš zmizne a uvidíme, o čom sa bude hovoriť a písať bez Babiša,“ dodal neúspešný prezidentský kandidát.

Petr Pavel, Zuzana Čaputová Čítajte viac Pavel: Najkrajšiu gratuláciu som dostal od slovenskej prezidentky

Novým českým prezidentom sa stal armádny generál vo výslužbe Petr Pavel, ktorý v druhom kole prezidentských volieb porazil svojho súpera Andreja Babiša so ziskom 58,32 percenta hlasov. K urnám prišlo 70,25 percenta voličov, čo je dosiaľ najviac v histórii priamej prezidentskej voľby v Česku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ANO #Petr Pavel