Meloniová kritizovala pozvanie Zelenského do Paríža

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok opätovne kritizovala tohotýždňové rozhodnutie Francúzska pozvať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Paríža ešte pred summitom EÚ. Poukázala na to, že okrem Macrona tam bol iba nemecký kancelár Olaf Scholz a chýbali ďalší európski lídri.

10.02.2023 17:34
Giorgia Meloniová Foto: ,
Talianska premiérka Giorgia Meloniová počas tlačovej konferencie v sídle Európskej rady 10. februára 2023 v Bruseli
debata (4)

„Keby som bola pozvaná do Elyzejského paláca na stretnutie so Zelenským, odporučila by som (im), aby toto stretnutie neuskutočnili,“ povedala Meloniová reportérom na tlačovej konferencii po summite EÚ v Bruseli. „Pretože pokiaľ ide o Ukrajinu, to, čo nás zaujíma najviac, je vyslať posolstvo jednoty v rámci Európskej únie,“ dodala.

Talianska premiérka vo štvrtok kritizovala pozvanie pre Zelenského na schôdzku v Paríži zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ešte pred summitom EÚ a označila ho za „nevhodné“.

Video
Priletia na Ukrajinu západné stíhačky? Zelenskyj sa už Britom poďakoval

Zelenskyj v stredu navštívil Britániu i Francúzsko a v Paríži absolvoval neskorú večeru s Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. „V Paríži boli dvaja európski lídri, chýbalo ich 25,“ podotkla v piatok Meloniová, ktorá sa so Zelenským stretla v Bruseli vo štvrtok a diskutovali o jej nadchádzajúcej návšteve Kyjeva.

Volodymyr Zelenskyj / Rishi Sunak / Čítajte viac Zelenskyj v britskom parlamente žiadal o stíhačky, večer sa stretne s Macronom a Scholzom

Meloniovej pravicovo orientovaná vláda mala koncom minulého roka nezhody s Parížom v súvislosti s neprijatím záchrannej lode s migrantmi zo strany Ríma. Loď namiesto toho doplávala do francúzskeho prístavu. Macron vo štvrtok obhajoval schôdzku v Paríži, pričom poukázal na „osobitnú úlohu“ Nemecka a Francúzska v situácii na Ukrajine ako partnerov v dohodách z Minska.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Expert: Meloniová nie je Mussolini, ale z kultúry fašizmu vychádza
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj #Giorgia Meloniová