Berlusconi: Ako premiér by som sa so Zelenským nikdy nestretol

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi by sa nestretol s Volodymyrom Zelenským, ak by bol stále predsedom vlády, pretože ukrajinského prezidenta považuje za zodpovedného z rozpútania vojny s Ruskom.

13.02.2023 06:06 , aktualizované: 15:04
Silvio Berlusconi. Foto:
Silvio Berlusconi
debata (100)

„Nikdy by som nehovoril so Zelenským, pretože sme svedkami ničenia jeho krajiny a vraždenia jej vojakov a civilistov,“ povedal 86-ročný Berlusconi podľa agentúry Reuters novinárom po tom, ako odovzdal svoj hlas v regionálnych voľbách v Lombardsku.

Berlusconi si myslí, že ak by Zelenskyj prestal útočiť na dve „autonómne republiky“ v Donbase, k vojne by nedošlo. „Takže správanie tohto pána hodnotím veľmi, veľmi negatívne,“ vyhlásil.

VIDEO: Spoločné foto na summite v Bruseli – Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu, ale nebol v tom osamotený.

Video

Na Spojené štáty Berlusconi naliehal, aby vyvinuli tlak na Zelenského a pohrozili mu zastavením dodávok zbraní. Zároveň prisľúbil masívny program pomoci, ak bude Ukrajina súhlasiť s okamžitým prímerím.

Ukrajina: Berlusconi šíri proruskú propagandu

Ukrajina v reakcii na Berlusconiho vyjadrenia obvinila bývalého talianskeho premiéra zo šírenia proruskej propagandy. „Berlusconiho absurdné obvinenia voči ukrajinskému prezidentovi sú len pokusom votrieť sa do Putinovej priazne a bozkávať mu ruky, ktoré sú až po lakte zakrvavené," napísal na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

Silvio Berlusconi by mal podľa Kyjeva pochopiť, že „šírením proruskej propagandy len podporuje Rusko v páchaní zločinov na Ukrajine“ a teda za svoje vyjadrenia nesie politickú a morálnu zodpovednosť.

Nikolenko okrem toho obvinil Berlusconiho, že sa snaží prejaviť lojalitu „ruskému diktátorovi“, ako označil Putina. V tejto súvislosti pripomenul aj Berlusconiho niekdajšie blízke vzťahy so zosnulým líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím.

Berlusconi, líder konzervatívnej strany Forza Italia (Vpred Taliansko), ktorá je súčasťou koaličnej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, sa do začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári často chválil svojím priateľstvom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V septembri 2022 vyvolal pobúrenie, keď povedal, že Putin bol do vojny dotlačený a do vlády v Kyjeve chce dostať „slušných ľudí“.

Meloniová v piatok obvinila Paríž z ohrozenia jednoty EÚ, keď zorganizoval stretnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza so Zelenským, na ktorom neboli prítomní ostatní európski spojenci. Zároveň uviedla, že podpora Ukrajiny zo strany talianskej vlády je „pevná a rozhodná“, ako je to jednoznačne uvedené v jej programe a ako to potvrdili všetky doterajšie hlasovania v parlamente.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #silvio berlusconi #vojna na Ukrajine