Čo lieta Američanom nad hlavami? Číňania alebo UFO?

Americký NORAD netuší, ako sa tri neidentifikované lietajúce objekty, ktoré americké letectvo zostrelilo, udržali vo vzduchu.

13.02.2023 11:52
USA Čína balón trosky zámery vyzdvihnutie
Na snímke poskytnutej americkým námorníctvom námorníci vyberajú balón z vôd Atlantického oceána 5. februára 2023. Spojené štáty už vyzdvihli časť trosiek čínskeho balóna, ktoré po jeho zostrelení armádou USA dopadli do vôd Atlantického oceánu.
debata (109)

Nie je jasné, akým spôsobom sa najmenej tri neidentifikované lietajúce objekty, ktoré americké letectvo v uplynulých troch dňoch zostrelilo, držia vo vzduchu. Povedal to v nedeľu novinárom podľa agentúry Reuters generál Glen VanHerck, ktorý je na čele Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) a severného veliteľstva. Generál dodal, že objekty z istého dôvodu nenazýva balónmi. Výslovne pritom ani nevylúčil, že by mohlo ísť o votrelca z vesmíru. Hovorkyňa Bieleho domu však neskôr uviedla, že v súvislosti s týmito objektmi neexistujú žiadne známky mimozemskej aktivity.

VIDEO: Nezostrelili sme UFO, tvrdí Biely dom

Video
Zdroj: Biely dom

Prečo je v poslednom období zrazu tak veľa týchto objektov? Jednu z odpovedí ponúka denník The New York Times – americké vzdušné sily aj NORAD po incidente s čínskym balónom vylepšili svoje radarové systémy a navyše teraz cielene takéto objekty hľadajú.

Americké letectvo v uplynulých dňoch s odvolaním sa na národnú bezpečnosť zostrelilo nad Severnou Amerikou najmenej tri neidentifikované lietajúce objekty. Už pred vyše týždňom Američania zostrelili pri pobreží Južnej Karolíny čínsky balón, ktorý Washington označil za špionážny. Nič však zatiaľ nenasvedčuje súvislosti s poslednými tromi prípadmi.

„Nedokážem kategorizovať, akým spôsobom sa drží vo vzduchu. Mohol by to byť balón plnený plynom vo vnútri konštrukcie alebo by to mohol byť nejaký druh hnacieho systému,“ povedal VanHerck.

Na otázku, či vylučuje, že by mohlo ísť o votrelca z vesmíru, VanHerck odpovedal: „Nechám to preveriť bezpečnostnou komunitou. Nevylučujem nič.“ Generál dodal, že vojenské letectvo naďalej vyhodnocuje každú hrozbu alebo potenciálnu hrozbu a snaží sa ju identifikovať.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón.

Video

Pojem UFO (z anglického Unidentified Flying Object – neidentifikovaný lietajúci objekt) sa používa na označenie úkazu na oblohe, ktorý nie je možné vysvetliť bežnými skúsenosťami, informáciami či znalosťami. Sú ľudia, ktorí tieto úkazy pripisujú činnosti mimozemšťanov.

Nórsko, raketa, Rusko Čítajte viac Vysvetlil len polovicu podnetov. Pentagón zverejnil dlho očakávanú správu o UFO

K poslednému objektu zostrelenému v nedeľu nad Huronským jazerom pri hraniciach medzi USA a Kanadou VanHerck povedal, že podľa vyhodnotenia expertov nepredstavoval fyzické ohrozenie, ale ide stále o neznámy objekt, ktorý po zostrele pravdepodobne dopadol do kanadských vôd. VanHerck sa domnieva, že ide o vôbec prvú akciu jeho veliteľstva proti lietajúcemu objektu.

balón Čítajte viac Vlani preletelo nad Čínou 10 amerických balónov, tvrdí Peking. Po USA zostrelila jeden aj Kanada

K balónu zostrelenému 4. februára Melissa Daltonová z ministerstva obrany vyhlásila, že USA už o ňom hovorili s Pekingom. Čína pritom niekoľko dní žiadosti o dialóg odmietala. K posledným zostrelom objektov Pentagon poznamenal, že nič nenasvedčuje votrelcom z vesmíru „alebo mimozemskej aktivite“. Určovanie objektov na zostrelenie sa podľa Daltonovej deje prípad od prípadu.

Zástupkyňa Pentagonu tiež potvrdila, že čínsky špionážny balón sa líšil od ostatných objektov. Od odhalenia čínskeho balóna podľa nej Pentagon dôkladnejšie skúma údaje z radarov.

Výber informácií o neidentifiko­vaných objektoch, ktoré boli v posledných dňoch zostrelené nad USA a Kanadou

  • Severoamerický vzdušný priestor v posledných dvoch týždňoch narušili štyri lietajúce objekty. Stíhačka americkej armády najprv zostrelila 4. februára na pokyn prezidenta Joea Bidena čínsky balón, ktorý Spojené štáty označili za špionážny a ktorý preletel nad americkým územím. Americké stíhačky ďalej zostrelili 10. februára nad Aljaškou neidentifikovaný objekt a o deň neskôr kanadský premiér Justin Trudeau informoval o zostrelení neidentifikovaného objektu nad kanadským teritóriom Yukon. Ďalší neidentifikovaný objekt zostrelila americká armáda 12. februára nad Huronským jazerom. Pentagon uviedol, že žiadny z týchto štyroch objektov nepredstavoval hrozbu útoku.
  • Čínsky balón, ktorý do americkej vzdušnej obrannej zóny prvýkrát vstúpil 28. januára severne od Aleutských ostrovov, podľa amerických predstaviteľov meral zhruba 60 metrov a niesol obrovský kôš vážiaci približne tonu. Vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia okrem iného uviedol, že objekt mal početné antény a bol vybavený solárnymi panelmi dostatočne veľkými na to, aby poskytli energiu potrebnú na prevádzku viacerých senzorov zhromažďujúcich informácie. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že balón „bol schopný sám manévrovať, zrýchliť, spomaliť a otočiť sa“. Balón sa pohyboval okrem iného nad Malmstromovou leteckou základňou v Montane, jednou z troch v USA, kde sa nachádzajú strategické rakety. Peking zostrelenie svojho balóna odsúdil a uviedol, že išlo o civilný objekt, ktorý slúžil na meteorologický výskum. Podľa USA boli čínske špionážne balóny spozorované už skôr na piatich kontinentoch a sú súčasťou rozsiahleho špionážneho programu, ktorý Čína vedie roky. Trosky zostreleného balóna nemá Washington v úmysle Číne vrátiť, podľa FBI sa podarilo získať len malú časť sledovacieho zariadenia balóna. Od odhalenia čínskeho balóna začal Pentagon dôkladnejšie skúmať dáta z radarov.
  • Druhý a tretí zostrelený objekt mali podľa amerických predstaviteľov veľkosť menšieho auta (asi ako Volkswagen Beetle, teda okolo štyroch metrov). Podľa Kirbyho sa druhý objekt nachádzal vo výške zhruba 12 000 metrov a mohol predstavovať nebezpečenstvo pre civilné lietadlá. Trosky predmetu dopadli do amerických vôd. Pri zostrelení sa objekt pohyboval pri severovýchodnom cípe Aljašky. Tretí objekt, ktorý bol zostrelený nad severnou Kanadou asi 160 kilometrov od hraníc s USA, letel zhruba v rovnakej výške a mal valcovitý tvar. Štvrtý neidentifikovaný predmet, ktorý americká armáda zostrelila nad Huronským jazerom, letel vo výške zhruba 6000 metrov a mal tvar osemuholníka.
  • Ďalšie informácie o lietajúcich objektoch nie sú zatiaľ jasné. Nič však nenasvedčuje tomu, že by tri neidentifikované objekty, ktorých trosky teraz USA vyhodnocuje, mali súvislosť s čínskym balónom. Líder demokratov v americkom Senáte Chuck Schumer predtým v rozhovore v televízii ABC povedal, že americkí činitelia sa domnievajú, že lietajúce objekty zostrelené v minulých dňoch nad Aljaškou a Kanadou boli balónmi. Generál Glen VanHerck, ktorý stojí na čele Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) a severného veliteľstva, v nedeľu uviedol, že objekty z istého dôvodu nenazýva balónmi. Podľa VanHercka tiež nie je jasné, akým spôsobom sa tri neidentifikované lietajúce objekty, ktoré americké letectvo v uplynulých dňoch zostrelilo, držia vo vzduchu. Generál ani výslovne nevylúčil, že by mohlo ísť o votrelca z vesmíru.
109 debata chyba
Viac na túto tému: #Balón #NORAD