Štáty NATO zvýšia výrobu munície. Aliancia zlepší aj ochranu kritickej infraštruktúry, uviedol Stoltenberg

Štáty Severoatlantickej aliancie sa zhodli na spolupráci pri rozšírení výroby munície a vojenského materiálu, ktorého zásoby sa stenčili kvôli preťahujúcej sa ruskej agresii voči Ukrajine.

15.02.2023 13:30 , aktualizované: 14:34
stiltenberg Foto: ,
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg otvára zasadnutie ministrov obrany členských krajín NATO za okrúhlym stolom v sídle NATO v Bruseli.
debata (9)

Po rokovaní aliančných ministrov obrany to v stredu oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého už niektoré krajiny začali navyšovať výrobu napríklad delostreleckej munície.

Ministri tiež v stredu podľa Stoltenberga schválili nový plán obrany aliancie pre nasledujúce roky, ktorý reaguje okrem iného na ruskú hrozbu. Aliancia bude koordinovať zlepšenie ochrany kritickej infraštruktúry a zameria sa na podmorské siete, dodal Stoltenberg.

vojna na Ukrajine, Bachmut Čítajte viac Západ znepokojuje úporná snaha Kyjeva udržať Bachmut

Zástupcovia aliančných vlád sa počas dvojdňového bruselského rokovania zhodovali na tom, že Ukrajine poskytnú ďalšie zbrane a muníciu, ktorú potrebuje na odrazenie očakávanej ruskej ofenzívy a prípadnému získaniu iniciatívy na bojisku.

„Ukrajine sa otvára príležitosť, aby zvrátila rovnováhu na svoju stranu. Hráme o čas“ vyhlásil Stoltenberg. Aby mohli aliančné krajiny ďalej dodávať Kyjevu dostatok dochádzajúcej munície, rozhodli sa podľa neho spolupracovať pri budovaní nových výrobných kapacít.

S ním súvisí aj ministrami schválená stratégia udávajúca smer, ktorým sa má v nasledujúcich štyroch rokoch orientovať spoločná obrana aliancie. Určovať ju bude najmä obrana proti ruskej rozpínavosti, ale aj hrozby terorizmu alebo bezpečnostná výzva predstavovaná Čí­nou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #vojna na Ukrajine