Rusi zrušili Česku generálny konzulát v Jekaterinburgu

Rusko vypovedá medzivládnu dohodu s Českom o zriadení generálneho konzulátu Českej republiky v Jekaterinburgu na Urale, oznámila ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na príslušné nariadenie ruskej vlády, ktoré bolo dnes uverejnené na úradnom serveri.

17.02.2023 14:17 , aktualizované: 14:43
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (12)

Ruský premiér Michail Mišustin podľa dokumentu nariadil ruskému ministerstvu zahraničia, aby o tomto rozhodnutí informovalo českú stranu. TASS pripomenul, že dohoda s Českom o konzuláte bola uzavretá v roku 2001, a dodal, že podľa skorších informácií Česko činnosť svojho úradu v Jekaterinburgu prerušilo.

vojaci Čítajte viac USA pošlú Česku na „odstrašenie Ruska“ ďalších 200 miliónov dolárov

Po ruskej invázii na Ukrajinu z minuloročného 24. februára bol znížený počet ruských diplomatov v ČR. Česko tiež odobralo Rusku súhlas s prevádzkou konzulátov v Brne a Karlových Varoch. Uzavrelo vtedy aj svoje konzuláty v Petrohrade a Jekaterinburgu. Dočasne uzavretý je Český dom v Moskve.

Fungovanie konzulátu na Urale ovplyvnila aj česko-ruská diplomatická roztržka a vzájomné vyhostenie diplomatov na jar 2021 po zistení českých tajných služieb a vyšetrovateľov, že do výbuchov v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014 boli zapojení agenti ruských tajných služieb.

Miloš Zeman Čítajte viac Pražský hrad vraj skartoval tajný dokument o Vrběticiach, ukazovať má na Miškina a Čepigu

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vtedy v odpovedi na kritiku, že sa Budapešť za Prahu dostatočne nepostavila, okrem iného uvádzal, že Maďarsko vyhovelo žiadosti ČR o pomoc s ostrahou a prevádzkou generálneho konzulátu v Jekaterinburgu, kým bude Praha schopná nahradiť svojich vyhostených diplomatov.

VIDEO: Vystrč pazúry! Česi takto poriadne otestovali nový tank Leopard
Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Jekaterinburg #generálny konzulát