KĽDR odpálila balistickú raketu do Japonského mora, Západ to kritizoval

Nešpecifikovaná balistická strela, ktorú v sobotu dopoludnia vypálila Severná Kórea, s najväčšou pravdepodobnosťou dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Vyhlásil to japonský premiér Fumio Kišida. Spojené štáty vypustenie rakety "dôrazne odsúdili". Tento krok kritizovali aj ministri zahraničných vecí skupiny G7, ktorí sa zišli v Mníchove.

18.02.2023 12:23 , aktualizované: 18:55
Raketa / Balistická strela / KĽDR / Severná... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Zdá sa, že balistická strela KĽDR dopadla do japonskej výlučnej ekonomickej zóny na západe prefektúry Hokkaido,“ povedal Kišida novinárom. Podľa zdroja z japonského ministerstva obrany mala strela dopadnúť približne 200 kilometrov západne od ostrova Ošima na severe Japonska.

Kišida dodal, že kompetentným úradom prikázal informovať verejnosť a dôkladne preveriť bezpečnostnú situáciu. Japonská vláda medzičasom uviedla, že išlo o medzikontinen­tálnu balistickú strelu, ktorá letela približne 66 minút.

Agentúra AFP pripomína, že podobný incident sa odohral aj vlani v novembri, keď strela vypálená Pchjongjangom tiež dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

USA a G7 odpálenie rakety odsúdili

„Vypustenie tejto rakety zbytočne zvyšuje napätie a destabilizuje bezpečnostnú situáciu v regióne,“ cituje agentúra AFP z vyhlásenia Bieleho domu. „Spojené štáty prijmú všetky potrebné opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti i bezpečnosti Kórejskej republiky a Japonska“.

Šéfovia diplomacií G7 označili vypustenie rakety za „bezohľadný“ krok.

„Tento čin je očividným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a ohrozuje regionálny a globálny mier a bezpečnosť,“ uvádza sa vo vyhlásení G7, ktoré v jej mene zverejnil japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši po rokovaniach v rámci bezpečnostnej konferencie v Mníchove.

„Bezohľadné správanie“ Severnej Kórey si podľa G7 vyžaduje jednotnú reakciu medzinárodného spoločenstva „vrátane ďalších zásadných opatrení prijatých Bezpečnostnou radou OSN“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #balistická strela