Macron: Chcem, aby Rusko bolo porazené, nie rozdrvené

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore zverejnenom v sobotu uviedol, že chce, aby bolo Rusko vo vojne s Ukrajinou porazené, ale nie "rozdrvené", informovala agentúra AFP.

19.02.2023 06:10 , aktualizované: 10:30
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (186)

Macron to povedal po návrate z Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, na ktorej vyzval spojencov, aby zvýšili podporu pre Ukrajinu a kde tiež uviedol, že Francúzsko je pripravené na dlhotrvajúci konflikt.

„Chcem, aby bolo Rusko na Ukrajine porazené, a chcem, aby Ukrajina dokázala obrániť svoje postavenie,“ povedal pre francúzske noviny JDD a Le Figaro a verejnoprávnu rozhlasovú stanicu France Inter.

VIDEO: Medzinárodný výcvik NATO v Lešti.

Video

„Som presvedčený, že nakoniec sa to neskončí vojensky,“ skonštatoval s tým, že ani jedna strana nemôže v konflikte úplne zvíťaziť.

Nechce však, na rozdiel od niektorých ľudí, aby sa boj presunul na ruskú pôdu. „Takíto ľudia chcú predovšetkým rozdrviť Rusko,“ povedal. „Toto nikdy nebol postoj Francúzska a nikdy ani nebude,“ zdôraznil na záver.

Na Macronove slová reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová: „Ohľadom toho ‚nikdy‘: Francúzsko nevzniklo s Macronom. Pozostatky Napoleona, uctievaného na štátnej úrovni, zostávajú v centre Paríža,“ vyhlásila s odvolaním sa na francúzskeho cisára Napoleona Bonaparta, ktorý sa v roku 1812 pokúsil dobyť vtedajšie ruské impérium. Zacharovová obvinila Macrona tiež z „oboakej“ diplomacie, keď sa ako zástupca Západu zúčastňuje na debatách o zmene režimu v Rusku a súčasne sa chce s ruským vedením krajiny stretávať, uviedla agentúra Reuters.

Vo svojom piatkovom vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Macron zdôraznil, že dialóg s Ruskom teraz nie je možný, mierové rozhovory by však mali byť konečným cieľom. Podpora ukrajinského boja zo strany spojencov je jediným spôsobom, ako „prinútiť Rusko k návratu k rokovaciemu stolu a nastoliť trvalý mier“.

Macron tiež odmietol možnosť zmeny režimu v Rusku, keď vyhlásil, že podobné snahy vo svete sa skončili „úplným neúspechom“.

Pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu viedol Macron mnohohodinové rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zostal jedným z mála západných lídrov, ktorí s Putinom udržiavali priamy kontakt.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine