Bývalého mexického ministra odsúdili za spoluprácu s narkokartelmi

Súd v USA v utorok uznal za vinného z korupcie či pašovania drog bývalého mexického ministra vnútornej bezpečnosti Genaru Garcíu Lunu kvôli spolupráci s narkokartelmi. Bývalý politik vinu odmieta, uviedla agentúra AP. Podľa obhajoby je obžaloba postavená na výmysloch kriminálnikov, ktorí sa chcú bývalému politikovi pomstiť. Hrozí mu desať rokov väzenia až doživotie.

21.02.2023 22:25
Genar García Luna mexiko Foto: ,
Bývalý mexický minister vnútornej bezpečnosti Genar García Luna.
debata

García Luna riadil mexické bezpečnostné zložky v rokoch 2006 až 2012 a pred tým tiež pôsobil na významných bezpečnostných postoch. Podľa obžaloby muž v čase, keď bol ministrom, spolupracoval s mocným narkokartelom Sinaloa, od ktorého bral úplatky vo výške miliónov dolárov. Súčasne tiež odkláňal prostriedky na boj s organizovaným zločinom a napomáhal pašovaniu drog do USA.

Proces s Garcíou Lunou sa začal v polovici januára a svedčili v ňom viacerí bývalí prekupníci drog či členovia kartelov, ktorí sa neskôr rozhodli spolupracovať s americkou justíciou. „(Bol) ich najlepšou investíciou,“ povedal o vzťahu medzi mužom a kartelmi bývalý policajt Sergio Villarreal Barragan, ktorý v minulosti tiež napomáhal prekupníkom drog. Podľa svedkov García Luna dával narkokartelom napríklad informácie o policajných zásahoch.

Štyridsaťpäťročný García Luna obžalobu odmieta a pred súdom neprehovoril. Podľa jeho obhajoby sa obžaloba zakladá na tvrdení kriminálnikov, ktorí sa chcú bývalému ministrovi pomstiť za prísnu politiku boja s kriminalitou. Jeho advokát César de Castro tvrdí, že neexistuje „žiadny dôkaz, že si (jeho klient) zobral peniaze“.

Rozsudok privítala mexická vláda, ktorá na bývalého politika podala žalobu, s pomocou ktorej chce získať späť spreneverené peniaze. Ide podľa vlády o 700 miliónov dolárov, píše agentúra EFE.

Podľa agentúry AP je García Luna najvyšším bývalým mexickým politikom, ktorý bol súdený v USA. Hrozí mu až doživotie. Súd oznámi trest na konci júna.

García Luna žil v USA od roku 2012, zadržaný však bol až v decembri roku 2019. Odvtedy je vo väzbe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #drogový kartel #Sinaloa