Jevhen Maloletka ukazuje svetu, aká je vojna hnusná

Volá sa Maloletka. Jevhen Maloletka. Jeho priezvisko v minulosti znamenalo mladého kozáka, ktorý ešte nenastúpil do vojenskej služby. Žeňa, ako 35-ročného Ukrajinca volajú priatelia, je ostrieľaný vojnový reportér. Na bojiskách sa pohybuje deviaty rok. Viaceré jeho snímky pri zverejnení sprevádza upozornenie, že nie sú vhodné pre mladistvých a citlivé povahy. Za posledný rok je zrejme najoceňovanejším fotoreportérom sveta.

24.02.2023 12:00
ukrajina Foto:
Fotoreportér Jevhen Maloletka uteká 29. júla 2022 pred požiarom na pšeničnom poli počas misie po ruskom ostreľovaní, niekoľko kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc v Charkovskej oblasti na Ukrajine.
debata (21)

Freelancer, ktorý pracuje pre agentúru AP, sa spolu s kolegom, videoreportérom Mstyslavom Černovom, postaral o to, že svet videl hrôzy, aké počas prvých týždňov obliehania prežíval Mariupol. Dvadsať dní z tohto ťažko skúšaného štyristotisícového mesta na brehu Azovského mora ako jediní posielali obrazový materiál o utrpení miestnych ľudí a zločinoch ruských vojakov.

Boli na mieste v pravý čas. Z donbaského Bachmutu, kde snímali prípravu ukrajinských vojakov na obranu, prišli 24. februára nadránom. „Do Mariupolu sme dorazili o pol štvrtej, hodinu pred vojnou. Len čo Putin vo svojom prejave oznámil inváziu, na okraj mesta začali dopadať prvé rakety. Nasledujúcich 24 hodín sme nespali. Rozhodli sme sa zostať v meste pod paľbou, pretože sme cítili, že je to naša povinnosť,“ povedal Maloletka pre Deutsche Welle, keď v Bonne preberal Cenu slobody slova, jedno z takmer tucta ocenení, ktoré za svoju prácu nazbieral.

Fotograf agentúry Associated Press Jevhen... Foto: Sundance
20 dní v Maripole Fotograf agentúry Associated Press Jevhen Maloletka v dokumentárnej snímke 20 dní v Mariupole, ktorá je dielom ukrajinského vojnového reportéra a filmára Mstyslava Černova.

Vojna pre neho nebola novinkou. Už na prahu jari 2014 fotografoval, ako Rusi obsadili Krym a vzápätí rozpútali boje o Donbas. Predtým dokumentoval revolúciu na kyjevskom Majdane, kde mu príslušníci Berkutu, špeciálnej policajnej jednotky, zlomili ruku a rozbili fotoaparát.

Mariupol vypálený v srdci

Začiatok minulého roka ho zastihol v Kazachstane, kde snímal násilné protivládne protesty. Keď ruské prípravy na vpád na Ukrajinu vrcholili, ponáhľal sa domov. V Charkove, na východnej hranici s Ruskom, spolu s Černovom zachytávali atmosféru pred hroziacou inváziou. V druhom najväčšom meste Ukrajiny, o ktorom sa predpokladalo, že bude prvé na rane, sa to len tak hemžilo zahraničnými televíznymi štábmi a fotoreportérmi.

Výbuch bytového domu v ukrajinskom Mariupole na... Foto: SITA/AP, Jevhen Maloletka
mariupol Výbuch bytového domu v ukrajinskom Mariupole na ulici Mytropolytska 110 po tom, čo naň 11. marca 2022 vystrelil tank ruskej armády.

S agentúrnymi editormi sa preto rozhodli, že pôjdu tam, kde budú užitočnejší. Voľba padla ma Mariupol. Maloletka, rodák z neďalekého Berďanska, mal jasno v tom, že Rusi toto prístavné mesto budú chcieť stoj čo stoj dobyť, aby si zaistili pozemný koridor na anektovaný Krym. Vtedy ešte netušil, aké hrôzy uvidí na vlastné oči.

zväčšiť Sedemročný Jehor drží drevenú pušku pri... Foto: SITA/AP, Jevhen Maloletka
Pictures of the Week Europe and Africa Photo Gallery Sedemročný Jehor drží drevenú pušku pri zničených ruských vojenských vozidlách v Černihive 17. apríla 2022.

„Pred Mariupolom som videl veľa ľudského utrpenia, ale nikdy som nevidel toľko zabitých detí. Tragédia Mariupolu zostane navždy ako veľká jazva vypálená v mojom srdci. Zároveň ale cítim, že práca, ktorú sme urobili, dokumentujúca hrôzu vojny, pomôže svetu pochopiť, čo sa stalo na Ukrajine a priniesť spravodlivosť tisícom zabitým v tejto nezmyselnej vojne,“ vyznal sa pri preberaní Ceny slobody slova.

Deti zdravotníkov sa zohrievajú v deke, keď...
Marina Yatsko, vľavo, beží za svojím priateľom...
+6Zdravotníci sa neúspešne pokúšajú zachrániť...

Jeho fotografie z rozbombardovanej pôrodnice, svedectvo o zúfalstve lekárov, ktorým pod rukami zomierali zranení malí pacienti, nárek rodičov nad skonom dieťaťa, zábery na hromady nepochovaných mŕtvol i kopanie masových hrobov obleteli svet. Pomohli prebudiť svedomie civilizovaného sveta a raz môžu poslúžiť ako dôkazový materiál pre tribunál s vojnovými zločincami.

Odchod s pocitom viny

Jevhen Maloletka si je toho vedomý. Aj tak ho stále trápia výčitky svedomia, že v meste, ktoré 84 dní trpelo pod paľbou bez elektriny, vody, plynu, s vypadávajúcim internetom a dochádzajúcimi zásobami jedla i paliva, spolu s Černovom nevydržali dlhšie ako dvadsať dní.

odkaz
Rok vojny na Ukrajine

„Ten pocit viny je o to väčší, že deň po našom odchode, 16. marca, na divadlo v Mariupole zhodili leteckú bombu,“ pripomína tragédiu matiek a detí, ktoré hľadali útočisko v budove jasne vyznačenej obrími nápismi DETI. „Zahynulo tam veľmi veľa ľudí, ale nebolo jediného novinára, fotoreportéra či kameramana, ktorý by o tom podal svedectvo,“ povedal Maloletka pre portál LB.ua.

Rozhodnutie o evakuácii padlo po tom, čo ich z nemocnice obkľúčenej ruskými tankami vyviedli ukrajinskí vojaci riskujúci vlastné životy. Poslední vojnoví reportéri v tom čase už prišli o auto a pešo chodiť uprostred ostreľovania a pouličných bojov po meste bolo extrémne nebezpečné.

Ukrajinskí záchranári a dobrovoľníci v... Foto: Jevhen Maloletka
Ukraine Mariupol Ukrajinskí záchranári a dobrovoľníci v Mariupole odnášajú 32-ročnú tehotnú Irynu Kalininovú z pôrodnice po zásahu ruskou leteckou bombou 9. marca 2020. Žena utrpela vážne poranenie bedra a panvy. "Pamätám si, že Iryna v tej chvíli ešte žila, dotýkala sa bruška a očí. Previezli ju do nemocnice a lekári sa ju pokúšali zachrániť, ale stratila veľa krvi a ani ju, ani jej dieťa neprežilo," spomína Jevhen Maloletka.

Navyše sa dozvedeli, že ich mená Rusi zaradili na čiernu listinu. Moskva ich obvinila z „informačného terorizmu“ a ikonické fotografie zranených budúcich mamičiek zo zbombardovanej nemocnice označila za zinscenované.

Rusko Ukrajina Vojna Čítajte viac Lavrov útok na pôrodnicu v Mariupole potvrdil, ruský diplomat hovorí o „fake news“

Známy policajt ich presvedčil, že musia z mesta ujsť. „Ak vás chytia, postavia vás pred kameru a prinútia vás povedať, že všetko, čo ste nasnímali, je lož,“ vysvetlil im. „Všetko vaše úsilie, všetko, čo ste urobili v Mariupole, vyjde navnivoč,“ dodal.

V deň, keď Rusi otvorili humanitárny koridor smerom do Záporožia, ich do svojho auta vzala jedna miestna rodina. Tŕpli pri prechode každým z pätnástich ruských check-pointov. Mali však šťastie. V ten deň mesto opustilo asi 30-tisíc Mariupolčanov a ruskí vojaci nemali kapacitu skontrolovať každého z nich. Maloletkovi a Černovovi sa tak podarilo prepašovať všetok obrazový materiál, z ktorého iba desatinu dokázali dovtedy odoslať z obliehaného mes­ta.

Nie sú to krásne fotky

Ruka ženy vytŕča spod trosiek bytového domu v... Foto: SITA/AP, Jevhen Maloletka
dnipro Ruka ženy vytŕča spod trosiek bytového domu v Dnipre, ktorý zasiahla ruská raketa 14. januára 2023. Zahynulo 45 ľudí.

Pre Jevhena Maloletku sa Mariupolom neskončila misia vojnového reportéra. Fotografoval boje v Donbase, ukrajinskú protiofenzívu v Charkovskej oblasti, ruské ostreľovanie oslobodeného Chersonu i krvavý zásah bytovky raketou v Dnipre.

Spravil aj niekoľko skutočne surových záberov. Nafotil napríklad psa a mačku, ako obžierajú mŕtvolu ruského vojaka. „Ale vojna vyzerá takto – nie sú to krásne fotky vojakov na obrnených transportéroch. Sú to mŕtvoly, slzy matiek, rozbité domy,“ vysvetlil pre LB.ua, prečo odmieta samocenzúru. „Tú krutosť potrebujete vidieť, inak by ste nemuseli uveriť. Prelomiť nezáujem u mnohých ľudí nie je ľahké. Kým tá krv naozaj nevytryskne z ich monitorov alebo mobilných telefónov priamo na nich, tak si ju ani nevšimnú.“

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #fotenie #vojnový reportér #vojna na Ukrajine #Rok vojny proti Ukrajine