Štáty EÚ našli zhodu na desiatom balíku sankcií proti Rusku

Štáty Európskej únie sa v piatok večer po dlhých debatách na poslednú chvíľu zhodli na desiatom balíku protiruských sankcií, ktoré plánovali schváliť na prvé výročie ruského vpádu na Ukrajinu.

24.02.2023 23:29
debata (18)

O dohode veľvyslancov členských krajín informovalo švédske predsedníctvo EÚ. Sankcie majú zasiahnuť ruský export v hodnote desať miliárd eur. Zahrnú aj niektoré doteraz nepostihnuté banky, ruských činiteľov a propagandistov. EÚ by mala dohodu formálne schváliť počas soboty.

Európska komisia navrhla desiatu sadu sankcií začiatkom februára a únijné krajiny si dali za cieľ schváliť ju počas piatku. Veľvyslanci členských krajín však v posledných troch dňoch márne hľadali zhodu na podrobnostiach zákazu vývozu ruského syntetického kaučuku navrhnutého Poľskom. Skupina krajín si však vyrokovala rozsiahle výnimky napríklad s ohľadom na výrobu pneumatík, ktorú by podľa nich obmedzenia zasiahli. Pre Varšavu boli výnimky príliš veľké.

Poľský veľvyslanec Andrzej Sadoš podľa agentúry PAP po rokovaní vyhlásil, že dohoda je podmienená a je spojená so splnením niektorých dodatočných požiadaviek. Únijné krajiny by ju mali formálne schváliť v sobotu dopoludnia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku