Dovolenkári pozor, Chorvátsko plánuje zákaz nedeľného predaja

Chorvátska vláda predložila parlamentu návrh zákona, ktorý zavádza obmedzenia vzťahujúce sa na otváracie hodiny obchodov. Tie by mali byť po väčšinu nedieľ a sviatkov zatvorené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

25.02.2023 08:40
ostrov Hvar, Chorvátsko, mesto Hvar Foto:
Ilustračná snímka.
debata (2)

Vláda tento návrh predložila vo štvrtok 23. februára a musí ho ešte schváliť parlament. Do platnosti by mal vstúpiť 1. júla.

Obchody by podľa tejto legislatívy mohli byť otvorené len počas šestnástich nedieľ v roku. Obchodníci si týchto 16 nedieľ budú môcť slobodne vybrať, uviedli chorvátske médiá.

Tieto obmedzenia sa nebudú týkať obchodov nachádzajúcich sa v priestoroch železničných a autobusových staníc, letísk, prístavov, lodí, čerpacích staníc, kempingov, nemocníc, hotelov a kultúrnych inštitúcií. Výnimky sa vzťahujú aj na trhy a rodinné farmy a trafiky budú môcť byť v nedeľu a počas sviatkov otvorené od 7.00 do 13.00 h.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič považuje zákon o 16 pracovných nedeliach za vyvážený. „Verím, že to zvýši práva zamestnancov a zlepší rodinný život,“ uviedol.

Juraj Blanár, Gábor Grendel, OĽaNO, Smer Čítajte viac Zákaz nedeľného predaja zatiaľ neprešiel. Sú šance vyššie? Smer a OĽaNO si kúpili čas, poslanci majú aj poistku
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #zatvorené obchody #nedeľný predaj