Zomrel ruský politológ Pavlovskij, v minulosti spolupracovník Putina

Vo veku 71 rokov zomrel ruský politológ Gleb Pavlovskij, ktorý na prelome tisícročia pracoval ako poradca prezidenta Vladimíra Putina, neskôr sa ale stal jeho kritikom. Informuje o tom portál Meduza a ďalšie ruskojazyčné médiá s odvolaním sa na Pavlovského priateľov.

27.02.2023 11:51
Pavlovskij Foto:
Ruský politológ Gleb Pavlovskij na zábere z roku 2012.
debata (3)

Gleb Pavlovskij bol zakladateľom a šéfom Fondu efektívnej politiky, ktorý vytvoril pre Putina kampaň pre prezidentské voľby v roku 2000, kedy sa tento politik, ktorý bol úradujúcou hlavou štátu za Borisa Jeľcina, prvýkrát oficiálne stal šéfom Kremľa. Pavlovskij sa tiež podieľal na prezidentskej kampani Viktora Janukovyča vo voľbách na Ukrajine v roku 2004, ktoré pre Janukovyča po takzvanej oranžovej revolúcii skončili neúspešne, víťazne z nich vzišiel jeho protikandidát Viktor Juščenko.

Viktor Janukovyč Čítajte viac Súd nariadil zatknúť exprezidenta Janukovyča obvineného z vlastizrady

Do roku 2011 Pavlovskij spolupracoval ako poradca a politický stratég s Putinovou administratívou, potom ale prešiel do opozície voči kremeľskému vedeniu. Podľa ruskojazyčného servisu BBC sa to stalo kvôli nesúhlasu politológa s Putinovým rozhodnutím kandidovať na tretie funkčné obdobie, chcel, aby vo funkcii pokračoval Dmitrij Medvedev. V stále väčšej miere tiež kritizoval ruskú vládu.

Pavlovskij je považovaný za jedného z ideológov súčasného ruského režimu, rozpracoval napríklad koncept suverénnej demokracie, podľa ktorého má politický systém v krajine zodpovedať jedinečným potrebám Ruska a udržať ho mimo západného modelu. V súvislosti s jeho menom sa objavuje aj pojem Putinova väčšina, teda ľudia, pre ktorých je stabilita, poriadok a schopné vedenie zásadným faktorom ich činnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Ukrajina #Zakarpatská oblasť