Vuhledar zažil doteraz najväčšiu tankovú bitku vojny na Ukrajine

Pri meste Vuhledar sa v uplynulých troch týždňoch odohrala doteraz najväčšia tanková bitka vojny na Ukrajine. Podľa denníka The New York Times (NYT) to uviedli predstavitelia ukrajinskej armády. Ruské straty v tomto vojenskom strete na východe Ukrajiny vyčíslili na 130 obrnených vozidiel. Svoje straty Kyjev nezverejnil. Americký denník zdôraznil, že tvrdenia Ukrajincov nie je možné nezávisle overiť.

01.03.2023 18:20
vuhledar Foto:
Poškodené ruské tanky na poli po pokuse o útok na ukrajinský Vuhledar. Bitka o malé banícke mesto na východnom fronte sa ukázala ako kritické miesto v boji o Donecký región. Získanie mesta by poskytlo ukrajinským silám aj ruským jednotkám taktickú prevahu vo väčšej bitke o celú oblasť Donbasu.
debata (87)

VIDEO: Ťažké boje na Donbase.

Video

Obe strany vyslali do boja tanky, ktoré sa pohybovali po poľných cestách a manévrovali okolo tamojších stromoradí. „Keď bolo po všetkom, Rusko nielenže nedokázalo dobyť Vuhledar, ale navyše urobilo rovnakú chybu, ktorá stála Moskvu stovky tankov na začiatku vojny: Postupom v kolónach, ktoré sa dostávali do pascí,“ uviedol americký denník.

Ukrajinská armáda podľa neho uviedla, že Rusko v trojtýždňovej bitke o mesto v Doneckej oblasti stratilo najmenej 130 tankov a obrnených transportérov. Podľa vojenských veliteľov boli straty týchto vozidiel natoľko veľké, že Rusko muselo zmeniť taktiku a uchýliť sa iba k útokom pechoty.

Letecký pohľad na ukrajinský Vuhledar, miesto... Foto: SITA/AP
Vuhledar Letecký pohľad na ukrajinský Vuhledar, miesto ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine, piatok 10.2.2023.

„Pozorovali sme cesty, po ktorých jazdili, potom sme sa schovali a čakali,“ opísal ukrajinskú taktiku jeden z ukrajinských vojakov. Vybrané poľné cesty zostali zámerne nezamínované, aby boli Rusi nútení postupovať v zraniteľných kolónach. Tanky a ďalšie vozidlá sa potom stávali terčom ukrajinského delostrelectva, protitankových striel či mín, ak nezamínovaný koridor opustili. Nasadené boli tiež raketomety HIMARS, ktoré sa bežne používajú na zásahy nepohyblivých cieľov.

VIDEO: Raketomet, delo, tanky. Takto Ukrajinci ničia ruskú techniku presnou streľbou
Video
Ruský raketomet BM-21 Grad, samohybnú húfnicu a dva tanky zničili ukrajinskí vojaci vysoko presnými údermi v blízkosti mesta Doneck. Video: Twitter/Ukraine Weapons Tracker

NYT zdôrazňuje, že tvrdenie ukrajinskej strany nie je možné nezávisle overiť. Samotná Ukrajina navyše svoje straty nezverejňuje. Denník však spomína v uplynulých dňoch široko zdieľané zábery z ukrajinských dronov, ktoré ukazujú množstvo obhorených zvyškov ruských obrnených vozidiel na poliach v okolí Vuhledaru. Pripomína tiež ostrú kritiku výkonov ruskej armády pri Vuhledare zo strany provojnových ruských blogerov.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine