Rusi sa pochválili kamikadze dronmi, ktoré riadi virtuálna realita

Ruské ministerstvo obrany sa pochválilo technológiou nových bezpilotných lietadiel, ktoré používa pri invázii na Ukrajinu, napísal americký magazín Newsweek.

05.03.2023 09:12
debata (59)

Ruské ministerstvo obrany počas týždňa zverejnilo video, ktoré ukazuje, ako ruské jednotky používajú kamikadze drony riadené náhlavnou súpravou Boomerang VR (Virtual Reality), píše Newsweek.

VIDEO: Ruský dron Bumerang navádzaný prostredníctvom virtuálnej reality.

Video

„Jednotky vzdušných síl aktívne využívajú kvadrokoptéry Boomerang malých rozmerov FPV (first-person view – pohľad osoby) na útoky na pozície ukrajinskej armády,“ uvádza sa v príspevku, o ktorom informovala aj štátna tlačová agentúra Tass.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dron má štyri rotory, štyri malé motory a veľkú akumulátorovú batériu. Má výborné manévrovacie vlastnosti, rýchlosť má mať až 170 kilometrov za hodinu a zasiahne nielen pohyblivé ciele, ale aj jednotky v zemľankách a špeciálnych úkrytoch. Nesie so sebou výbušniny. Operátor ovláda dron prostredníctvom okuliarov pre virtuálnu realitu. Pomáha mu ďalší človek, ktorý dron vypustí a pomáha operátorovi stroj navádzať.

Jeho výhodou má byť to, že nemá modul na komunikáciu so satelitom, takže je chránený pred zbraňami ako je protidronová puška. Môže lietať tesne nad korunami stromov, ktorého určitým spôsobom maskujú.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #drony #vojna na Ukrajine