Zvolal „Sláva Ukrajine!“. Ruskí vojaci popravili bezbranného zajatca

Ruskí vojaci zjavne zastrelili vojnového zajatca po tom, čo zvolal „Sláva Ukrajine!“, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na zábery, zverejnené na sociálnych sieťach. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak reagoval slovami, že vražda nezostane nepotrestaná. Ukrajinský ombudsman o záberoch informoval zahraničných partnerov.

06.03.2023 17:32 , aktualizované: 07.03.2023 13:05
Popraveny Timofij Timofij Sadura Foto:
Zajatý 41-ročný ukrajinský vojak Tymofij Šadura na zábere z videa bezprostredne predtým, ako ho zastrelili.
debata (202)

Podľa denníka zatiaľ nie je jasné, kde a kedy presne bol inkriminovaný videozáznam zhotovený. Zachytáva situáciu, keď potom, čo neozbrojený ukrajinský vojak zvolá „Sláva Ukrajine“, do neho Rusi s vulgárnymi nadávkami začnú strieľať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na video šíriace sa na sociálnych sieťach reagoval v pondelok vo svojom tradičnom večernom prejave. „Dnes sa objavilo video, na ktorom okupanti brutálne zabili bojovníka, ktorý im odvážne povedal do tváre: ‚Sláva Ukrajine!‘. Chcem, aby sme všetci spoločne a jednotne odpovedali na jeho slová: ‚Sláva hrdinovi! Sláva hrdinom! Sláva Ukrajine!‘ A vrahov nájdeme," povedal. Vládne hnutie Sluha národa v utorok oznámilo, že po definitívnej identifikácii zastreleného vojaka navrhne prezidentovi, aby ho za jeho statočnosť vyznamenal titulom Hrdina Ukrajiny.

Ozbrojené síly Ukrajiny v utorok predbežne identifikovali zastreleného vojaka. „Mŕtvym je podľa predbežných údajov vojak 30. samostatnej mechanizovanej brigády Tymofij Mykolajovič Šadura,“ informovala jeho jednotka na Facebooku. „Tymofij Šadura je považovaný za nezvestného od 3. februára 2023 po bojoch v oblasti mesta Bachmut. Aktuálne je telo nášho vojaka na dočasne okupovanom území. Záverečné potvrdenie o osobe bude potvrdené po vrátení tela a vykonaní príslušných expertíz,“ dodalo vedenie mechanizovanej brigády.

Novinár Vasyl Krutčak už predtým kontaktoval sestru zosnulého, ktorá potvrdila jeho totožnosť. „Práve som telefonoval so sestrou Tymofija, Oľgou. Povedala, že si je na 90% istá, že ten zatrelený muž je jej brat,“ napísal na Facebooku.

Produkčná kyjevskej redakcie BBC Sofia Kočmar-Tymošenková sa ešte pred oficiálnym oznámením dopátrala mena obete zločinnej popravy, ale na žiadosť rodiny, ktorá sa obávala o zdravotný stav vážne chorej matky, ho nezeverejnila.

„Šesť členov rodiny si je istých, že je to ich brat a syn,“ napísala na Facebooku.

Podľa denníka Ukrajinská pravda 41-ročný Šadura pochádza z dediny Mala Derevička v Žytomyrskej oblasti, odkiaľ narukoval do armády vlani v decembri.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vyzval, aby vraždu zajatca vyšetril a páchateľa potrestal Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, ktorý stíha páchateľov a strojcov vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti. Šéf ukrajinskej diplomacie sa obrátil priamo na hlavného prokurátora ICC Karima Khana a požiadal ho, aby začal vyšetrovanie vraždy zajatého ukrajinského vojaka. Tento ruský vojnový zločin je podľa ministra dôkazom, že Rusko vedie genocídnu vojnu, napísal server RBK-Ukrajina.

VIDEO: To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku
Video

Jermak napísal, že vojnové zločiny sú v Rusku pestované a úrady sa ich snažia maskovať propagandou a mýty o „nacistoch“ na Ukrajine. „Zavraždenie človeka, ktorý sa dostal do zajatia, je toho ďalší príklad. A tiež príklad ruskej úbohosti a slabosti,“ podotkol. „Za každý taký vojnový zločin príde odplata. Nikto sa pred ňou neschová,“ zdôraznil.

„Rusko sa bude zodpovedať za každý spáchaný vojnový zločin,“ uviedol ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec podľa agentúry Unian. „Zastrelenie ukrajinského vojaka, ktorý upadol do zajatia, je porušením ženevskej konvencie. Je to hanebné a podlé,“ zdôraznil a dodal, že video odoslal kolegom v rôznych krajinách sveta „ako dôkaz o ďalšom vojnovom zločine Ruska“.

Ruskí predstavitelia doteraz video nekomentovali, uviedla ruská redakcia BBC. Pripomenula, že keď sa vlani v novembri objavilo podozrenie, že ukrajinskí vojaci zastrelili vzdávajúcich sa ruských vojakov a Moskva hovorila o „brutálnej poprave“, ukrajinské úrady prisľúbili celú záležitosť vyšetriť.

VIDEO: Zábery zo zastrelenia ukrajinského vojaka. NEVHODNÉ PRE CITLIVÉ POVAHY

Podľa záverov Kyjeva sa vtedy však chystala vzdať len časť ruských vojakov a iní dvaja napadli ukrajinských vojakov paľbou – a tí streľbu opätovali. Ukrajinská generálna prokuratúra však vo veci začala trestné stíhanie.

Neodpustíme jediný prípad

Minulý mesiac vo švajčiarskom Davose Jermak uvádzal, že Kyjev zaznamenal viac ako 80 000 ruských vojnových zločinov, ktorých obeťami sa stalo viac ako 9 000 civilistov, vrátane 453 detí. „Neodpustíme jediný prípad mučenia, jediný ukradnutý život. Každý zločinec sa bude zodpovedať,“ uviedol vtedy. Zopakoval požiadavku Kyjeva na vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil popredné ruské politiky zodpovedné za napadnutie Ukrajiny.

Kyjev obviňuje Rusko z vedenia genocídnej vojny proti Ukrajine, o čom majú svedčiť predovšetkým dôkazy o zavraždení stoviek civilistov ruskými vojakmi v okupovaných mestách a všetkých pred ich oslobodením. Symbolom týchto zverstiev sa stalo predovšetkým mesto Buča pri Kyjeve.

vagnerovci srbsko Čítajte viac Dezertér od vagnerovcov sa ospravedlnil Ukrajincom
202 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #poprava #vojna na Ukrajine