Vedenie Kremľa sa víťazstva vo vojne nedožije, zaznelo v ruskej televízii

Prezident Vladimir Putin a ďalší predstavitelia Kremľa možno nebudú žiť dostatočne dlho na to, aby videli úspech Ruska na Ukrajine. Vo vysielaní ruskej štátnej televízie to vyhlásil propagandista Sergej Michejev. Vojna podľa neho pokračuje „príliš pomalom tempe“. Navrhol zakázať západným politikom návštevy Kyjeva, upozornil idnes.cz.

07.03.2023 14:06
debata (160)

„Ak budeme na bojisku postupovať týmto spôsobom a touto rýchlosťou, vy ani ja nebudeme žiť dostatočne dlho na to, aby sme sa prizerali nejakým úspechom,“ vyhlásil podľa idnes.cz vo vysielaní štátnej televízie Rossija 1.

„Buďme k sebe úprimní. Vedenie Kremľa na to tiež nebude žiť dosť dlho. Pri tejto rýchlosti môže vojna trvať desaťročia, alebo môže byť urobené nejaké rozhodnutie, ktoré bude ťažké vykresliť ako úspech,“ rozohnil sa Michejev.

Ruskom plánovaná trojdňová „špeciálna operácia“ dopadla pre Kremeľ katastrofálne. Nepokoril Kyjev ani Ukrajincov. V súčasnosti sa už niekoľko mesiacov vedú zúrivé boje o východoukrajinský Bachmut, ktorý sa stal akousi symbolickou cenou vo vojne Putina proti Ukrajine. Vo vyše pol roka trvajúcej bitke denne padnú desiatky až stovky Ukrajincov i Rusov. Bachmut je dôležitý dopravný uzol. Experti sa však zhodujú, že jeho ovládnutie nemá až takú strategickú cenu, aby ho museli vyvážiť kopy mŕtvol.

odkaz
Rok vojny na Ukrajine

Propagandista Michejev navrhol, že vojnu by mohol skrátiť zákaz návštev Kyjeva západnými lídrami. „Cesty západných lídrov, vrátane amerického prezidenta Joea Bidena, na Ukrajinu, poskytujú vážnu podporu ukrajinskej spoločnosti a prezidentovi Volodymyru Zelenskému,“ vyhlásil.

Rusko musí podľa Michejeva „prestať bojovať podľa pravidiel vojny, ktoré mu vnútil Západ“.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video
Je to momentálne najkrvavejšia bitka ruskej vojny proti Ukrajine. Tí, čo sú jej súčasťou, hovoria o pekle na Zemi. Pri meste Bachmut sa bojuje o každý meter územia. Ale ani jeden z nich nedostanú ruskí okupanti zadarmo. "Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu prískušník Ozbrojených síl Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) uviedli, že dobytie Bachmutu nie je v skutočnosti operačne a strategicky významné. Pre ďalší ruský postup v Doneckej oblasti je potrebné, avšak nestačí. Dodali, že ruské sily utrpeli v bojoch o toto mesto veľmi ťažké straty.

„Boj o Bachmut sa stal však strategicky dôležitým pre súčasné zloženie ruských síl rozmiestnených v oblasti. Podľa niektorých správ tam Ukrajina využíva elitné jednotky a vzácne vybavenie v boji najmä s ruskými regrútmi z väzníc bojujúcich v radoch Vagnerovej skupiny,“ napísal inštitút, čo podľa neho pre Ukrajinu nie je výhodné. Aj keď je pravda, že ruské straty sú v porovnaní s tými ukrajinskými oveľa vyššie, dodal ISW.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin