Pentagón bráni zdieľaniu dôkazov o ruských vojnových zločinoch

Pentagón bráni administratíve amerického prezidenta Joea Bidena zdieľať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) dôkazy o ruských zločinoch spáchaných na Ukrajine. S odvolaním sa na súčasných aj bývalých predstaviteľov amerického ministerstva obrany o tom vo štvrtok napísal denník The New York Times (NYT).

09.03.2023 06:47
debata (49)

Americkí vojenskí predstavitelia nechcú so súdom v Haagu zdieľať dôkazy nazbierané americkými spravodajskými službami, pretože sa obávajú vytvorenia precedensu, na základe ktorého by mohli byť stíhaní Američania. Zvyšok administratívy – vrátane spravodajských služieb a ministerstiev diplomacie a spravodlivosti – chce dôkazy o ruských činoch na Ukrajine s ICC zdieľať, píše NYT.

VIDEO: Raketové útoky. Rusko na Ukrajine zase zabíjalo civilistov

Video
Ruské vzdušné útoky zasiahli na Ukrajine opäť aj civilné objekty. Len vo Ľvovskej oblasti zahynuli minimálne štyria ľudia. Na videu ľvovskej regionálnej vojenskej administratívy vidieť zničené obytné domy v Zoločive a podobné video zverejnila aj chersonská regionálna vojenská správa.

Dôkazy zhromaždené USA podľa zdrojov denníka zahŕňajú materiály dokladujúce rozhodnutie ruského vedenia zámerne cieliť na civilnú infraštruktúru či schvaľovanie únosov tisícky ukrajinských detí z Ruskom okupovaného ukrajinského územia.

Spor musí teraz vyriešiť Biden, uvádzajú zdroje NYT. O veci rokovala administratíva už na začiatku februára, ale bez výsledku.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Rusko na Ukrajinu zaútočilo vlani 24. februára. Hlavný prokurátor ICC Karim Khan vtedy v súvislosti s inváziou začal vyšetrovanie ruských zločinov. ICC, ktorý sídli v holandskom Haagu, stíha páchateľov a tvorcov vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti.

VIDEO: Ukrajinka z Charkiva: Rusko pácha ďalšie vojnové zločiny, zasiahlo univerzitu
Video
Maria Avdejevová z Charkiva dokumentuje ruskú vojnu proti Ukrajine. Na videu, ktoré zverejnila aj na sociálnej sieti Twitter, hovorí, ako ruské vojská zničili univerzitu v jej rodnom meste.
49 debata chyba
Viac na túto tému: #vojnové zločiny #vojna na Ukrajine