Vo Francúzsku pokračujú masívne protesty. Senát schválil zvýšenie dôchodkového veku

Francúzsky senát v noci na dnes schválil zvýšenie dôchodkového veku zo 62 na 64 rokov, čo je kľúčová a tiež veľmi nepopulárna súčasť vládnej dôchodkovej reformy. V hornej komore, ktorú ovláda pravica, hlasovalo za vyšší dôchodkový vek 201 zákonodarcov, 115 ich bolo proti.

09.03.2023 10:41
protest Foto: ,
Protestujúci pochodujú počas demonštrácie v Paríži v utorok 7. marca 2023. Státisíce demonštrantov po celom Francúzsku sa zúčastnili na novom kole protestov a štrajkov proti vládnemu plánu zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.
debata (4)

V krajine dnes bude pokračovať vlna štrajkov a demonštrácií, podľa odborov naruší napríklad dopravu na železnici, prevádzku na letiskách alebo dodávky palív.

Reforma presadzovaná prezidentom Emmanuelom Macronom je u verejnosti podľa prieskumov veľmi nepopulárna a odbory na protest opakovane zvolávajú demonštrácie a štrajky. V utorok sa do nich podľa úradov naprieč Francúzskom zapojilo 1,28 milióna ľudí, podľa odborových organizácií až 3,5 milióna.

Francúzsko štrajky doprava železnica stanica Čítajte aj Vo Francúzsku sa začali celoštátne protesty, sprevádzajú ich rozsiahle štrajky

Vláda si je vedomá toho, že ľuďom sa chystané zmeny v dôchodkovom systéme nepozdávajú, tvrdí ale, že pre udržanie jeho financovania sú potrebné. „Sme presvedčení, že alternatívy – zvyšovanie daní, zvyšovanie štátneho dlhu, znižovanie penzií – by nemali u verejnosti vyššiu podporu,“ povedal v stredu hovorca kabinetu Olivier Véran.

protest Čítajte aj Zo 62 na 64. Milióny Francúzov protestovali proti Macronovej reforme dôchodkov

Celý návrh reformy chce vládna väčšina v senáte schváliť do nedele. V dolnej komore, kde Macron nemá väčšinu hlasov, potom bude musieť vláda získať podporu zákonodarcov z iných konzervatívnych strán, aby dokázala zákon presadiť, napísala agentúra Reuters. Rokovanie je veľmi emotívne, dnes napríklad socialistická senátorka Monique Lubinová odkázala ministrovi práce Olivierovi Dussoptovi, že sa snaží reformou „vrátiť čas o 40 rokov nazpiatku“.

Podľa odborov dnes protesty znovu zasiahnu železnicu alebo parížske metro, ale tiež leteckú dopravu. Očakáva sa, že zrušená bude až tretina všetkých letov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový vek #Emmanuel Macron #francúzsky prezident