Orbán: Maďarsko možno bude musieť prehodnotiť svoje vzťahy s Ruskom

Maďarsko možno bude musieť v budúcnosti prehodnotiť svoje výhodné vzťahy s Ruskom kvôli zmene geopolitickej reality v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, naznačil dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Nie je jasné, či Orbán, ktorého spolupracovníci údajne podnikajú technické prípravy stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, svojimi slovami signalizoval potenciálny obrat v politike, napísala agentúra Bloomberg.

09.03.2023 18:37
Putin, Orbán Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) diskutuje s maďarským premiérom Viktorom Orbánom počas svetového šampionátu v džude v Budapešti.
debata (182)

Na ekonomickom fóre v Budapešti premiér podľa agentúry upozornil, že je síce v záujme Maďarska udržiavať väzby na Rusko, najmä kvôli energetickej závislosti, ale vzťahy medzi Európou a Ruskom nemusia byť po ukončení vojny obnovené, a to donúti Maďarsko, aby sa tomu prispôsobilo.

NATO, EÚ, vlajka Čítajte viac Maďari prišli Fínom a Švédom povedať, že podporia ich vstup do NATO

„Chápem potrebu obnoviť rusko-európske vzťahy po vojne, ale to nie je ani zďaleka reálne,“ povedal Orbán. „Preto musí maďarská zahraničná a hospodárska politika dôkladne rozmýšľať o tom, aké vzťahy môžeme nadviazať a udržiavať s Ruskom v nasledujúcich 10 až 15 rokoch,“ dodal.

Orbán sa kvôli udržiavaniu blízkych vzťahov s Ruskom aj po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu stal terčom ostrej kritiky zo strany svojich spojencov z Európskej únie a NATO. Maďarský premiér vystupuje proti sankciám Európskej únie proti Moskve a tiež sa stavia proti dodávkam zbraní Ukrajine.

VIDEO: Bez strachu. Ukrajinské vrtuľníky v boji s ruskými okupantmi

Video

Informácia o chystanej schôdzke so Zelenským sa už skôr objavila v médiách, no doteraz nebola oficiálne potvrdená.

Bloomberg poznamenal, že terajšie Orbánove slová znejú ako ozvena premiérových výrokov po vlaňajšom víťazstve v parlamentných voľbách. Tá sa ale nepremietla do maďarskej politiky.

Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
+4Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
182 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine