V Rusku padlo prvé obvinenie podľa nového paragrafu o bezpečnosti štátu

Až sedem rokov za mrežami hrozí ruskému básnikovi Arťomovi Kamardinovi, ktorého vo štvrtok vyšetrovatelia obvinili z podnecovania nenávisti proti sociálnej skupine účastníkov bojových operácií na východe Ukrajiny a tiež z výziev na činnosť zameranú proti bezpečnosti štátu. Oznámil to advokát a ochranca ľudských práv Pavol Čikov.

10.03.2023 07:35
debata (58)

Kamardin sa tak stal prvým obvineným podľa nového paragrafu o bezpečnosti štátu, ktorý bol do ruského trestného zákona zavedený vlani v júli spolu s novými definíciami špionáže, vlastizrady a spolupráce s cudzincami.

Kamardin je stíhaný za svoje protivojnové verše, ktoré recitoval vlani v septembri v Moskve pri pomníku básnika Vladimira Majakovského na protest proti mobilizácii, ktorú vyhlásil prezident Vladimir Putin na doplnenie jednotiek preriedených vo vojne proti Ukrajine. Vo veršoch vtedy nabádal „dodržiavať pravidlá“ počas mobilizácie a konkrétne radil nepreberať predvolanie na vojenské správy, nepodpisovať prevzatie dokumentov a na vojenské správy sa nedostaviť. Ďalší dvaja spoluobvinení vtedy nahlas opakovali Kamardinove verše, citoval Čikov z obvinenia.

Básnik je od konca septembra vo vyšetrovacej väzbe. Uvaleniu väzby predchádzala domová prehliadka, po ktorej Kamardin podľa ošetrujúceho lekára skončil s otrasom mozgu, poranením hlavy a hrudníka a početnými odreninami v tvári, písal vtedy denník Kommersant. Opoziční moskovskí zástupcovia sa domáhali vyšetrovania a postihu policajtov, ktorí počas prehliadky podozrivého a jeho spoločníkov zbili.

VIDEO Chystá sa ofenzíva? Ukrajinci cvičia na Rusov.
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video z vojenského cvičenia 3. tankovej brigády a 22. práporu špeciálnych operácií prezidentskej brigády.
58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine