Ruská hrozba. Únia po sabotáži na Nord Stream plánuje námorné hliadky

Európska únia sleduje, ako sa Rusko stále viac zaujíma o jej kritickú infraštruktúru na mori. Moskva na to využíva špionážne lode. Uviedol to britský denník Financial Times. Únia by preto chcela vytvoriť spoločné námorné hliadky, ktoré majú byť odpoveďou na aktivity Moskvy.

10.03.2023 11:20
EÚ, Dánsko, lode Foto:
Dánska fregata Triton hliadkujúca v arktických vodách.
debata (86)

Nová stratégia EÚ zapadá do debaty o posilnení bezpečnostnej úlohy európskej dvadsaťsedmičky, ktorá súvisí s ruskou inváziou proti Ukrajine. Únia by chcela každoročne zorganizovať námorné cvičenie a lepšie koordinovať vojenské aktivity a hliadky pobrežnej stráže.

VIDEO: Tichí zabijaci. NATO ukázalo, ako loví ponorky

Video
Námorné sily z deviatich krajín sa zúčastňujú každoročného protiponorkového bojového cvičenia pri pobreží talianskej Sicílie. Manévre Dynamic Manta 23 pod vedením spojeneckého námorného veliteľstva Severoatlantickej aliancie sa konajú od 27. februára do 10. marca. Viac vo videu NATO.

"Členské štáty určite potrebujú ďalšie kapacity a spôsobilosti,“ povedal pre Financial Times Virginijus Sinkevičius, eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov.

Podľa litovského člena Európskej komisie útok na plynovody Nord Stream 1 a 2 vlani v septembri ukázal, že je potrebné venovať viac pozornosti ochrane kritickej infraštruktúry. Ako pripomenul denník Financial Times, predstavitelia západných spravodajských služieb sa rozchádzajú v názore, či sú za sabotáž zodpovední ruskí agenti, alebo skupina sympatizujúca s Ukrajinou. Incident sa odohral v dánskej a švédskej námornej ekonomickej zóne a Kodaň, Štokholm a Berlín ho stále vyšetrujú.

"Po tom, čo sa stalo v súvislosti s Nord Streamom, potrebujeme zvýšené monitorovanie a ochranu kritickej námornej infraštruktúry a lodí pred fyzickými a kybernetickými hrozbami,“ vysvetlil Sinkevičius pre Financial Times.

VIDEO: Americká lietadlová loď strážila Európu

Video
Vlani sa útočná skupina lietadlovej lode Harry S. Truman námorníctva USA dostala pod velenie Severoatlantickej aliancie. Je to po prvý raz od studenej vojny, čo je lietadlová loď Spojených štátov pod velením NATO. Pozrite si ju na videu Severoatlantickej aliancie.

Viaceré členské štáty EÚ varovali pred množiacimi sa dôkazmi o ruskej činnosti okolo pobrežných veterných elektrární, ropných a plynových vrtných plošín a telekomunikačných káblov. Holandské a belgické spravodajské služby tento rok odhalili takéto podozrivé aktivity v Severnom mori. V jednom prípade holandské námorníctvo eskortovalo ruskú loď, o ktorej sa domnievalo, že skúma energetickú infraštruktúru.

"Moskva ju tajne mapuje a vykonáva činnosti, ktoré naznačujú špionáž a prípravné kroky na narušenie jej fungovania a sabotáže. Nedá sa vylúčiť ani ohrozenie iných životne dôležitých sektorov, ktoré súvisia so zásobovaním pitnou vodou a energiami,“ píše sa v nedávno zverejnenej správe holandských tajných služieb.

Cieľom sabotáží by sa mohli stať aj už existujúce alebo vznikajúce európske terminály na skvapalnený plyn (LNG). Tie sú veľmi dôležité v úsilí EÚ zbaviť sa závislosti od energetického importu, za ktorými stojí Moskva. No faktom je, že Európa stále dováža LNG aj z Ruska. Na takýto skvapalnený plyn totiž neboli uvalené sankcie.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Nord Steam #Putinova vojna