Preriekla sa Marinová? Fínsko vraj zváži, či Ukrajine pošle stíhačky F-18 Hornet

Fínska premiérka Sanna Marinová sa na Ukrajine stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským. S čím prišla do Kyjeva?

12.03.2023 06:00
Marinová, Zelenskyj Foto:
Fínska premiérka Sanna Marinová s ukrajinských prezidentom Volodymyrom Zelenským.
debata (244)

Vo februári Fínsko oznámilo, že Ukrajine pošle tri tanky Leopard 2. Ešte skôr vláda v Helsinkách uviedla, že poskytne Kyjevu vojenskú podporu v hodnote 400 miliónov eur vrátane ťažkého delostrelectva a munície do boja proti ruským okupantom.

VIDEO: Pustia Fíni na Rusov sršňov? Pozrite si stíhačku F/A-18 Hornet

Video
Video US Marine Corps.

Marinová však podľa verejnoprávneho vysielateľa YLE zašla ešte ďalej. Ukrajinským hostiteľom povedala, že Fínsko by mohlo zvážiť dodanie stíhačiek F/A-18 Hornet (Sršeň).

"Áno, myslím si, že môžeme diskutovať aj tom, či by bolo možné ich odovzdať, a aký výcvik by bol potrebný,“ uviedla Marinová v Kyjeve.

Vyzerá to však, že zatiaľ ide najmä o iniciatívu sociálnodemokra­tickej premiérky, ktorú už 2. apríla čakajú voľby. Médiá v severskej krajine informovali, že prezident Sauli Niinistö reagoval s tým, že o stíhačkách Hornet pre Kyjev sa doteraz nediskutovalo. Marinovej slová vraj zaskočili aj ministra obrany Anttiho Kaikkonena.

VIDEO: Fínsko posiela na Ukrajinu tanky, delá aj premiérku Marinovú

Video
Fínska premiérka Sanna Marinová sa na Ukrajine stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Video: Úrad ukrajinského prezidenta.

Fínsko má momentálne podľa dostupných informácií 55 amerických strojov Hornet. Helsinki si však už objednali 64 stíhačiek F-35. Niektorí odborníci tvrdia, že by Hornety mohli byť pre Ukrajincov vhodnejšie ako lietadlá F-16, o ktorých sa v súvislosti s podporou pre Kyjev diskutuje najčastejšie.

"F-18 navrhli pre slané morské prostredie a je odolnejšia ako F-16,“ povedal pre portál Defense News Justin Bronk, vojenský analytik z britského inštitútu RUSI.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Hornety používajú americké ozbrojené sily od roku 1983. Sú určené na vzdušný boj aj na pozemné útoky. Stroje sú jednomiestne alebo dvojmiestne. Výzbroj Hornetov môže byť rôzna vrátane kanóna M61 Vulcan kalibru 20 mm, striel vzduch-vzduch AIM-7 Sparrow, rakiet vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder či striel vzduch-zem AGM-65 Maverick. Stíhačka dokáže niesť aj jadrové bomby.

Marinová v Kyjeve vyhlásila, že Ukrajinci v srdciach ľudí už vojnu vyhrali. So Zelenským si pripomenula Dmytra Kocjubajla, známeho ako Da Vinci, ktorý nedávno padol v bitke pri Bachmute. Bol jedným z najmladších Hrdinov Ukrajiny, titul získal v roku 2021.

Sanna Marinová. Čítajte viac Tanec a bozky. Komu prekáža fínska premiérka Marinová?

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Sanna Marinová #Putinova vojna