Litovský prezident: Po II. svetovej sme urobili chybu, zavreli sme oči nad sovietskym režimom

Povojnová obnova Ukrajiny musí byť zavŕšená tým, že sa krajina stane súčasťou jednotnej Európy a jej vlajka bude plápolať popri vlajkách ostatných členských štátov, povedal v utorok europoslancom v Štrasburgu litovský prezident Gitanas Nausėda. Varoval tiež pred opakovaním chýb z obdobia po druhej svetovej vojne.

14.03.2023 14:43
Rusko, Moskva, prehliadka Foto: ,
Nácvik vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva nad fašizmom v Moskve v sobotu 7. mája 2022.
debata (117)

„Po druhej svetovej vojne sme urobili chybu, keď sme sa nechali ukolísať víťazstvom nad nacizmom a zavreli oči pred zločinmi ďalšieho autoritárskeho režimu, toho sovietskeho. Skreslená spomienka na tento vývoj umožňuje súčasnému ruskému režimu vyzdvihovať a oslavovať osoby, ktoré sa dopúšťali etnických čistiek, a nakoniec používajú históriu ako nástroj na ospravedlnenie toho, čo robia dnes (na Ukrajine),“ povedal Nausėda europoslancom.

Ruskú Wagnerovu žoldniersku skupinu bojujúcu na Ukrajine v utorok litovský parlament jednohlasne označil za teroristickú organizáciu, ktorá „systematicky pácha závažné zločiny agresie“. Wagnerovci poskytujú Moskve už od ranej fázy invázie na Ukrajinu kľúčovú vojenskú podporu. V týchto dňoch sa podieľajú okrem iného na pokusoch o dobytie východoukrajinského mesta Bachmut.

„Neodhalené zlo, ktoré sa rok za rokom skrýva v tichosti, nie je len hrozbou pre naše hodnoty, ale bráni tiež ruským občanom, aby sa konfrontovali s vlastnou minulosťou,“ uviedol Nausėda a dodal, že podporuje ustanovenie medzinárodného trestného tribunálu pre vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine.

Pre zastavenie vojny na Ukrajine musí podľa litovského prezidenta Európa zostať naďalej jednotná a sankciami vyvíjať na Rusko tlak. V súvislosti s európskou jednotou pripomenul litovský prezident inváziu ruských jednotiek do Litvy v januári 1991, keď sa vtedajší moskovský režim neúspešne pokúsil udržať nadvládu nad Pobaltím, a rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá 13. januára 1983 označila situáciu v pobaltských štátoch za nezákonnú ruskú okupáciu.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #vojna na Ukrajine