Kremeľ: Slovenské a poľské stíhačky budú na Ukrajine zničené

Poľské a slovenské stíhacie lietadlá budú na Ukrajine zničené a priebeh konfliktu nijako neovplyvnia, povedal podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodávky stíhačiek, ktoré Varšava a Bratislava oznámili vo štvrtok a piatok, sú podľa neho len ďalším dôkazom o rastúcom zapojení členských štátov NATO do konfliktu.

17.03.2023 11:30
SR SIAF letecké dni otvorenie BAX Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (200)

„Ako sme už opakovane zdôrazňovali, dodávka tejto vojenskej techniky výsledok špeciálnej vojenskej operácie nijakým spôsobom nezmení, ale môže predstavovať ďalšie problémy pre samotnú Ukrajinu a Ukrajincov. A, samozrejme, všetka táto technika bude zničená,“ povedal Peskov novinárom, pričom inváziu na Ukrajinu označil termínom, ktorý od jej začiatku používa Ruská federácia.

migy, vojna na ukrajine, mig-29, naď, Zmeko Čítajte viac Vláda odobrila darovanie migov Ukrajine, Heger vycestuje do Kyjeva

Bratislava a Varšava podľa Peskova dokazujú, do akej miery je NATO zapojené do vojny na Ukrajine, a dodávku stíhačiek hovorca označil za „zbavovanie sa starého a nepotrebného vybavenia“. Členovia Severoatlantickej aliancie Kyjevu od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajinu poskytujú vojenskú, finančnú a ďalšiu pomoc.

VIDEO: Má Slovensko ďalšiu vojenskú techniku pre Ukrajinu?
Video

Dočasne poverená vláda slovenského premiéra Eduarda Hegera na piatkovom online rokovaní rozhodla, že Kyjevu poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Ako povedal Heger, príslušná medzinárodná dohoda bola schválená vládou jednohlasne v súlade s Ústavou SR.

VIDEO: Vláda odobrila darovanie migov Ukrajine
Video

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Aj poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok deklaroval, že Poľsko pošle Ukrajine tucet stíhačiek MiG-29, štyri z nich už v najbližších dňoch. Tieto bojové lietadlá doteraz aktívne pôsobili v poľskej vzdušnej obrane.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #stíhačky MiG-29