Vykoľajenie vlaku v Holandsku si vyžiadalo jednu obeť a 30 zranených

Pri nehode vlaku v Holandsku dnes zomrel jeden človek a ďalších asi 30 utrpelo zranenie, mnoho z nich je vážnych. Súprava narazila do malého žeriavu na trati v meste Voorschoten neďaleko Haagu. V úseku, kde sa trať opravuje, vošiel vlak zo zatiaľ neznámych príčin na uzavretú koľaj, zaznelo na tlačovej konferencii úradov k nešťastiu. Na miesto nehody dorazil holandský kráľ Willem-Alexander, píše server verejnoprávnej stanice NOS.

04.04.2023 06:56 , aktualizované: 12:37
Holandsko vlak vykoľajenie Foto: ,
Na snímke vlak, ktorý sa vykoľajil pri obci Voorschoten na juhozápade Holandska v utorok v skorých ranných hodinách 4. apríla 2023.
debata (2)

Na fotografiách z miesta nehody, ktorá sa stala okolo 03:35 SELČ, sú vidieť vykoľajené vagóny osobného vlaku. Jeden z nich podľa holandského denníka po náraze začal horieť. Požiar sa už podarilo uhasiť. Po nehode podľa úradov neunikli žiadne nebezpečné látky.

Obeťou nešťastia je železničný robotník, rušňovodiča vykoľajeného vlaku previezli do nemocnice s niekoľkými zlomeninami. Identitu obete potvrdila hovorkyňa spoločnosti BAM, ktorá prácu na trati zaisťovala, píše NOS.

Kvôli prácam na trati boli dve koľaje uzavreté a ďalšie dve sa používali, vlak vošiel na nesprávnu koľaj. Vlaková doprava medzi Leidenom a Haagom bude zastavená najmenej niekoľko dní. Štátne zastupiteľstvo už začalo vyšetrovanie nehody.

Sústrasť obetiam aj raneným vyjadril holandský kráľovský pár aj starostka Voorschotenu Nadine Stemerdinková. Tá tiež poďakovala miestnym obyvateľom, ktorí pomáhali pri vyslobodzovaní ranených.

Server denníka De Telegraaf pôvodne rovnako ako agentúra Reuters informoval o zrážke osobného vlaku s nákladným.

Na mieste zasahovalo mnoho záchranárov. Reuters uviedol, že do nemocnice bolo prevezených 19 ľudí, ďalší boli ošetrení na mieste. Celkom išlo vo vlaku okolo 50 ľudí.

Mesto Voorschoten má zhruba 25 000 obyvateľov a leží asi 15 kilometrov severovýchodne od centra Haagu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #vykoľajenie vlaku