Federálny súd v Texase prakticky zastavil predaj protipotratových tabletiek

Federálny súd v americkom štáte Texas v piatok pozastavil platnosť rozhodnutia amerických úradov z roku 2000, ktorým v USA schválili používanie tabletky na ukončenie tehotenstva s účinnou látkou mifepristone. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

08.04.2023 08:07
debata (7)

Sudca Matthew J. Kacsmaryk podpísal príkaz, ktorým FDA prikázal zastaviť používanie tohto lieku, kým trvá súdne konanie v spojitosti s jeho bezpečnosťou. Kacsmaryk však úradom dal jeden týždeň na podanie odvolania. Očakáva sa, že právnici zastupujúci FDA tak čo najskôr urobia, píše AFP.

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že sa voči rozhodnutiu texaského sudcu odvolá. „Ministerstvo spravodlivosti s rozhodnutím vyjadruje rázny nesúhlas…a odvolá sa voči rozhodnutiu súdu,“ uviedol minister spravodlivosti USA Merrick Garland.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová povedala, že súdny zákaz liekov na ukončenie tehotenstva ohrozuje práva žien.

Prípadný zákaz liečiva mifepristone by sa vzťahoval aj na americké štáty, kde sú umelé potraty povolené, píše agentúra DPA.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už pred viac ako 20. rokmi schváli používanie látky mifepristone v kombinácii s látkou misoprostol s cieľom ukončiť tehotenstvo v období do maximálne desiateho týždňa, píše stanica NBC News. Viac než polovica umelých prerušení tehotenstva v USA sa vykonáva pomocou liekov, dodával táto stanica s odvolaním sa na organizáciu Guttmacher Institute, ktorá podporuje právo na interrupciu.

FDA v januári tohto roka oznámil, že lekárne v USA dostanú povolenie predávať tabletky s látkou mifepristone na základe lekárskeho predpisu. Doposiaľ sa mohol tento prípravok distribuovať len prostredníctvom ambulancií lekárov, kliník a zásielok z niekoľkých certifikovaných lekární.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #umelé prerušenie tehotenstva