Kúsok od konfliktu NATO s Ruskom? Rusi temer zostrelili britské špionážne lietadlo

Mesiace predtým, než Rusko pri Kryme poškodilo americký dron, sa podobný incident stal s britským lietadlom, uvádza americký denník Washington Post. Denník pritom vychádza z tajných dokumentov, ktoré unikli úradom v USA.

10.04.2023 10:30
Stret ruskej stíhačky a amerického drona Foto:
Stret ruskej stíhačky a amerického drona v marci tohto roka. Poškodený dron sa zrútil do mora.
debata (133)

Ich obsah sa objavil na sociálnych sieťach, najmä Twitter a Telegram, a v USA teraz skúmajú, či neboli pozmenené pre dezinformačné účely. Zároveň riešia, aký bude mať tento únik vplyv na bezpečnosť Spojených štátov a ich spojencov.

Incident, ktorý na základe týchto dokumentov opísal denník Washington Post, sa mal odohrať 29. septembra minulého roka. Ruská stíhačka Su-27 odpálila raketu tesne pri britskom prieskumnom lietadle RC-135 Rivet Joint, ktoré sa pohybovalo nad Čiernym morom v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko Krymu – ten Rusko anektovalo v roku 2014. Británia popísala misiu ako „bežnú hliadku“, Rusi sú však mimoriadne citliví na lietadlá, ktoré v tomto priestore manévrujú. Považujú ich za špionážne lietadlá. Nedávno svojím manévrom ruské lietadlo poškodilo americký dron, ktorý sa následne zrútil do mora. RC-135 Rivet Joint sa využíva okrem iného na zber elektronickej komunikácie.

VIDEO: Stret amerického drona s ruskou stíhačkou (polovica marca 2023).

Video

Vlaňajší incident s britským lietadlom mohol mať závažné následky, píše Washington Post, pretože mohol vtiahnuť Spojené štáty a ďalších členov NATO do priamej vojny s Ruskom. Britský minister obrany Ben Wallace o ňom informoval v Dolnej snemovni britského parlamentu, hovoril o „bezohľadnom“ lete dvoch ruských stíhačiek, pričom jedna z nich vystrelila raketu. O incidente hovoril aj s vysokopostaveným ruským predstaviteľom (zrejme minister Šojgu) a uzavreli to ako „technickú poruchu“.

Podľa zmlúv NATO napadnutie niektorého člena aliancie môže znamenať, že sa za neho postavia všetky členské štáty, čo by mohlo viesť až k regulérnej vojne medzi Severoatlantickou aliancou a Ruskom.

Incident podľa amerického denníka poukazuje na rovnováhu, ktorú sa západní vojenskí predstavitelia snažili udržať pri pokusoch pomôcť ukrajinskej armáde a zbierať informácie o vojne bez toho, aby boli priamo vtiahnutí do konfliktu s Moskvou. Ruskí predstavitelia sa snažili vykresliť štáty NATO ako agresorov, kým Spojené štáty a ich spojenci uviedli, že podporujú Ukrajinu, ale nie sú vo vojne s Ruskom, uviedol Washington Post.

V dokumentoch, ktoré unikli, sú aj informácie o ďalších incidentoch prieskumných lietadiel s ruskou armádou.

VIDEO: Americký dron, aký mala trafiť ruská stíhačka v marci.

Video

Ruská štátna agentúra TASS informovala na základe článku vo Washington Post, že americký minister obrany Lloyd Austin zrejme nariadil pilotom amerického letectva, aby nelietali blízko Krymského polostrova.

Jeden z uniknutých dokumentov má zobrazovať mapu Čierneho mora, na ktorej sú znázornené oblasti, kde môžu lietať prieskumné lietadlá. Tieto hranice sú približne 19,3 km od pobrežia Krymu, „čo je v súlade s medzinárodným právom“. Mapa ale má aj čiaru 80,4 km od polostrova s ​​označením SECDEF Directed Standoff, čo vraj „naznačuje, že Austin s najväčšou pravdepodobnosťou nariadil americkým pilotom, aby sa lietadlá držali ďalej od polostrova“.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #vojna na Ukrajine