Zaživa mu odrezali hlavu. Zabili Rusi ďalšieho ukrajinského zajatca?

Na internete šíri mimoriadne násilné video, na ktorom ľudia v uniformách s bielymi stužkami - ktoré na Ukrajine používa ruská invázna armáda - odrezali hlavu živému človeku v uniforme s ukrajinskými znakmi. Informovala o tom ruskojazyčná verzia stanice BBC, ktorá zároveň upozornila, že nemôže potvrdiť pravosť videa. Niektoré ukrajinské médiá píšu, že ruskí invázni vojaci takto zavraždili ukrajinského vojnového zajatca. Ukrajinský minister zahraničia prirovnal Rusko k takzvanému Islamskému štátu. Podľa Kremľa je video "strašné" a treba overiť jeho pravosť.

12.04.2023 11:50 , aktualizované: 15:20
debata (213)

BBC pôvodne informovala o mužoch v uniforme, ktorých tváre na videu zakrývajú masky. V aktualizovanej verzii spresňuje, že na videu, ktoré sa na sociálnych sieťach objavilo v utorok večer, je vidieť jeden takto odetý muž. Na uniforme obete je žltá páska, ktorú v terajšej vojne používa ukrajinská armáda. Na záberoch sú zelené listy, takže je možné, že mohli byť vyhotovené pred nejakým časom, upozornila BBC, ktorá podobne ako ďalšie médiá z etických dôvodov zábery nepublikuje a nezdieľa na ne ani link.

Nezávislý server Meduza píše, že nie je známe kedy, kde a kým bolo video natočené, a isté nie je ani to, kto presne na ňom je. Súdiac podľa prostredia mohlo vzniknúť vlani v lete, píše web. Nahrávka sa podľa neho rozšírila na ruských telegramových kanáloch podporujúcich vojenskú agresiu Moskvy na Ukrajine a potom sa začala šíriť tiež na ukrajinských účtoch.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video
Je to momentálne najkrvavejšia bitka ruskej vojny proti Ukrajine. Tí, čo sú jej súčasťou, hovoria o pekle na Zemi. Pri meste Bachmut sa bojuje o každý meter územia. Ale ani jeden z nich nedostanú ruskí okupanti zadarmo. "Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu prískušník Ozbrojených sí Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Krátko po tom, ako sa video objavilo, napísal šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na twitteri: „Na všetko bude odpoveď a (za všetko) zodpovednosť“. Jermak neuviedol, čoho presne sa jeho príspevok týka, ale niektoré ukrajinské médiá špekulujú, že mohlo ísť o reakciu práve na spomínané video.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zábery uviedol, že svet ich musí vidieť. „Toto je video Ruska takého, aké je,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na telegrame. „Je niečo, čo nikto na svete nemôže ignorovať: Ako ľahko tieto zvieratá zabíjajú. Na nič nezabudneme a vrahom neodpustíme. Právna zodpovednosť bude za všetko,“ napísal v príspevku. Poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Darja Zarivná uviedla, že video bolo zverejnené s cieľom zastrašovať. „Cieľovým publikom nie je len Ukrajina, ale aj západné spoločnosti. Na nás to však nefunguje. Toho sa boja Rusi, ale nie my,“ vyhlásila Zarivná.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba prirovnal Rusko k takzvanému Islamskému štátu (ISIS). „Je absurdné, že Rusko, ktoré je horšie ako ISIS, predsedá BR OSN. Ruskí teroristi musia byť vyhnaní z Ukrajiny aj z OSN a musia niesť zodpovednosť za svoje zločiny,“ napísal na twitteri s odvolaním sa na teroristickú organizáciu, ktorej ozbrojenci pred rokmi zverejňovali z Iraku a Sýrie videá s odrezávaním hláv zajatcov. Moskva sa tento mesiac ujala rotujúceho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov videozábery označil za strašné a zároveň vyzval na ich overenie. „Iste, sú to hrozné zábery,“ povedal novinárom podľa ruských tlačových agentúr. „Žijeme vo svete podvrhov a treba preveriť pravosť týchto záberov,“ dodal.

Ukrajinská tajná služba SBU medzitým uviedla, že začala vyšetrovanie prípadu. Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová podľa webu Ukrajinska pravda vyzvala Ukrajincov, aby video prestali zdieľať a zdržali sa domnienok o totožnosti zabitého. „Robíme všetko pre to, aby sme ho identifikovali. Buďte, prosím, ohľaduplní k blízkym zosnulého,“ povedala Maljarová. Príslušné ukrajinské úrady podľa nej zábery skúmajú, aby identifikovali aj páchateľa.

O záberoch informuje okrem iného aj stanica CNN, podľa ktorej sa za uplynulý týždeň objavili na sociálnych sieťach hneď dve videá, na ktorých sú údajne ukrajinskí vojaci s odrezanými hlavami. Zdá sa, že ide o oddelené udalosti – jedna nahrávka mohla byť natočená nedávno, zatiaľ čo druhá podľa množstva zelene vyzerá, že bola vyhotovená v lete, píše CNN.

Video, ktoré podľa CNN bolo zverejnené 8. apríla na proruskom kanáli, údajne natočili žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny a zdá sa, že ukazuje sťaté mŕtvoly dvoch ukrajinských vojakov ležiacich na zemi vedľa zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálnych sieťach tvrdia, že bolo natočené blízko Bachmutu na východe Ukrajiny, podotkla CNN s tým, že nemôže lokáciu potvrdiť.

VIDEO: Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard
Video
Ukrajinskí vojaci už cvičia na nemeckých tankoch Leopard 2. Do obrneného stroja sa posadil aj Vladimir Kličko, bývalý boxerský majster sveta v ťažkej váhe. Pozrite si, čo odkázal svetu. Zdroj: Twitter Vladimira Klička

Hovorkyňa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella v reakcii uviedla, že Európska únia bude požadovať vyvodenie zodpovednosti voči všetkým páchateľom vojnových zločinov na Ukrajine. EÚ zatiaľ nemá informácie o pravdivosti videa, ale ak sa potvrdí, bude to ďalšia dôrazná pripomienka neľudskej povahy ruskej agresie, povedala novinárom Borrellova hovorkyňa Nabila Massraliová. Monitorovacia misia OSN pre ľudské práva na Ukrajine oznámila, že je videom „zdesená“. Spomína tiež ďalšie zábery ukazujúce zohavené telá zrejme ukrajinských vojnových zajatcov a vyzvala na vyšetrenie incidentov, napísala agentúra AFP.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. V marci sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zavraždenie ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Neozbrojený muž prenesie slová „Sláva Ukrajine“, načo ho ruskí vojaci s vulgárnymi výkrikmi zastrelia. Videozáznam vyvolal vo svete aj na Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii, značné pobúrenie. Ukrajinská tajná služba SBU neskôr určila identitu zabitého – išlo podľa nej o Oleksandra Macijevského, ktorému prezident Volodymyr Zelenskyj posmrtne udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine