Spojenci opäť udreli na donorov Putina. Sankcie dopadli aj na Maďarsko či Šojguov Patriot

Spojené štáty a Británia oznámili nové sankcie proti ruským oligarchom Ališerovi Usmanovovi a Romanovi Abramovičovi a ich spoločnostiam. Cieľom sú finančné siete dvoch z najbohatších podnikateľov Ruska a blízkych spojencov prezidenta Vladimira Putina.

12.04.2023 18:20 , aktualizované: 21:06
putin, usmanov Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a podnikateľ Ališer Usmanov počas odovzdávania cien v moskovskom Kremli 26. januára 2017.
debata (108)

Usmanov, jeden z najbohatších Rusov, sa už stal terčom sankcií zo strany USA aj Európskej únie ihneď po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Abramovič, ktorý získal majetok v ropnom a hlinikárenskom odvetví po rozpade Sovietskeho zväzu, bol vlani pre sankcie nútený predať futbalový klub Chelsea.

dilbar21 Čítajte viac Natankujte mi jachtu, tak približne za milión eur. Môže byť aj pár litrov naviac

„Vzhľadom na to, že Kremeľ hľadá spôsoby, ako obísť rozsiahle sankcie a kontroly exportu uvalené na Rusko kvôli jeho vojne proti Ukrajine, budú Spojené štáty a naši spojenci a partneri pokračovať v narušovaní únikových plánov, ktoré podporujú Putina na bojisku,“ uviedol námestník ministra financií pre terorizmus a finančné spravodajstvo Brian Nelson. Nové postihy tiež ukazujú, že USA dodržiavajú záväzok skupiny krajín G7, ktorý hovorí o uvalení sankcií „aj na aktérov z tretích krajín, ktorí podporujú ruskú vojnu“, dodal Nelson.

Ako uviedlo americké ministerstvo financií, nový balík sankcií má za cieľ „posilniť existujúce tresty a ďalej narušiť ruský dovoz kritických technológií používaných vo vojne proti Ukrajine“. Sankcie USA sa týkajú 120 právnických a fyzických osôb spájaných s ruskou inváziou vo viac ako 20 krajinách vrátane Turecka, Spojených arabských emirátov a Číny. Spojené kráľovstvo menovalo 14 jednotlivcov a firiem.

Aj Šojguov Patriot

Podľa britskej vlády ide o súčasť úsilia zabrániť týmto osobám v prístupe k peniazom využívaným na vojnu, o ktorých si mysleli, že ich „úspešne ukryli“.

Ivan Mikloš Čítajte viac Ivan Mikloš: Nemyslel som si, že Putin bude taký hlúpy. Sankcie fungujú, Rusko vyrába autá ako zo 70-tych rokov

Sankčné opatrenia zaviedli USA a Británia aj voči súkromnej vojenskej spoločnosti Patriot. Podľa Washingtonu je spojená s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a je konkurentom žoldnierskej Vagnerovej skupiny, uviedla televízia Sky News.

Terčom sankcií sa tak tiež stala Medzinárodná investičná banka (IIB), Ruskom kontrolovaná finančná inštitúcia sídliaca v Budapešti. Postih mieri aj na troch súčasných alebo bývalých vysoko postavených predstaviteľov banky, ruských občanov Nikolaja Nikolajeviča Kosova a Georgyho Nugzaroviča Potapova a maďarského občana Imreho Laszloczkiho.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Vo svetových oceánoch sa objavila záhadná flotila tankerov. Kremľu pomáha obchádzať sankcie

Ako stojí vo vyhlásení ministerstva financií, banka „umožňuje Rusku navyšovať svoju spravodajskú prítomnosť v Európe, otvára dvere zákerným aktivitám Kremľa v strednej Európe a na západnom Balkáne a môže slúžiť ako mechanizmus pre korupciu a nezákonné financovanie, vrátane porušovania sankcií“.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine