Bulharsko naďalej paralyzované. Poslanci nezvolili predsedu parlamentu

Opätovné politické spory v Bulharsku spôsobili, že novozvolený parlament nemôže začať pracovať. Poslancom sa v stredu nepodarilo zvoliť predsedu Národného zhromaždenia, informuje agentúra AP.

12.04.2023 23:30
borisov Foto: ,
Bývalý bulharský premiér Bojko Borisov.
debata (1)

Dvaja kandidáti nedostali na ustanovujúcom zasadnutí dostatočnú väčšinu hlasov a voľba bude pokračovať vo štvrtok.

Bez zvolenia predsedu parlamentu a následného vytvorenia poslaneckých klubov nemôže parlament vykonávať ďalšiu prácu. Prezident Rumen Radev tiež nemôže poveriť niektorú zo strán vytvorením novej vlády, pripomína AP.

Bulharsko je vzhľadom na politickú patovú situáciu bez stabilnej vlády alebo trvalejšej vládnej koalície. Predčasné voľby začiatkom mesiaca boli v tejto krajine piatymi za dva roky.

Najviac hlasov dostala stredopravicová volebná koalícia strán Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS) bývalého premiéra Bojka Borisova, ktorá získala 26 percent.

Eduard Heger, Igor Matovič, úrad vlády Čítajte viac Ako je to s dobiehaním EÚ. Máme po Bulharsku najnižšiu životnú úroveň v EÚ? Analytici to prepočítali

Liberálno-konzervatívna koalícia subjektov Pokračujeme v zmene (PP) a Demokratické Bulharsko (DB) pod vedením expremiéra Kirila Petkova skončila druhá s 24 percentami hlasov.

Petkov odmietol možnosť spoločnej vlády týchto zoskupení s argumentom, že Borisovov blok zastáva „odlišné hodnoty“. Stúpenci jeho koalície vnímajú Borisova a jeho stranu GERB ako skorumpovanú, priblížila AP.

Spolu šesť parlamentných strán sa v stredu nezhodlo na prekvapivom návrhu PP-DB, aby sa na poste predsedu Národného zhromaždenia každé dva mesiace striedali predstavitelia dvoch hlavných táborov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Bojko Borisov #Kiril Petkov