Macronova dôchodková reforma je v súlade s ústavou, rozhodla rada. Referendum odmietla

Francúzska Ústavná rada v zásadných bodoch potvrdila platnosť návrhu nepopulárnej dôchodkovej reformy, ktorá predovšetkým posúva vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

14.04.2023 18:18 , aktualizované: 22:30
francúzsko Foto: ,
Demonštrant stojí pri vchode do stanice metra Bastille, kde je nápis „Smrť kráľovi“ počas demonštrácie proti dôchodkovej reforme vo štvrtok 13. apríla 2023 v Paríži.
debata

Zároveň dnes rada, obdoba ústavného súdu, zamietla návrh opozície na usporiadanie referenda o zákaze posunu hranice pre odchod do dôchodku. Podľa televízie BFM TV prezident Emmanuel Macron podpíše zákon o reforme do 48 hodín. Odbory následne vyzvali Macrona, aby zákon nepodpisoval.

„Vzhľadom na masívne odmietnutie tejto reformy (verejnosťou) ho odbory žiadajú, aby nezverejňoval tento zákon. Je to jediná cesta, ako upokojiť hnev vyjadrovaný v krajine,“ píše sa v spoločnom stanovisku, ktoré odborové zväzy zaslali AFP.

Minister práce Olivier Dussopt uviedol, že by zákon mal podľa plánu vstúpiť do platnosti 1. septembra.

Pred parížskou radnicou sa v piatok večer zišli tisíce demonštrantov, ktorí rozhodnutie Ústavnej rady počas jeho oznamovania vypískali. Sídlo rady neďaleko múzea Louvre počas dňa chránili bariéry a desiatky policajtov.

AFP konštatuje, že nie je jasné, či snahy odborov zablokovať zmeny budú pokračovať, keďže sa znižuje účasť na štrajkoch a protestoch. Niekoľko mesiacov narúšali verejný život a miestami prerástli do násilia so stovkami zranených.

Dôchodková reforma je jednou z vlajkových lodí Macronovho druhého funkčného obdobia, ale jej návrh vyvolal vo Francúzsku v posledných mesiacoch vlnu mohutných protestov.

francúzsko Čítajte viac Oficiálne 380-tisíc, údajne až 1,5 milióna. Francúzi 12-krát žiadali stop pre spornú reformu

Členovia Ústavnej rady odmietli rad vedľajších aspektov reformy, ale nespochybnili jej hlavné opatrenia, teda zvýšenie dôchodkového veku, uvádza sa v tlačovej správe rady.

Proti reforme mobilizovali odbory a opozície. V uliciach francúzskych miest sa v posledných mesiacoch odohrávali veľké protesty často sprevádzané výtržnosťami. Časť verejnosti na dnešný verdikt nečakala a aj dnes opäť vyšla do ulíc.

Macronovo víťazstvo

Vodkyňa krajnej pravice Marine Le Penová dnes v reakcii na rozhodnutie rady uistila, že osud reformy ešte „nie je spečatený“. Aj vodca krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon na twitteri uviedol, že boj proti reforme pokračuje.

Ústavná rada rozhodovala o tom, či je reforma v súlade s ústavou. Zákon mohla schváliť ako celok, schváliť ho s výhradami k niektorým častiam, alebo ho úplne zamietnuť.

Francúzsko reforma blokády Čítajte viac Francúzi očakávajú rozhodnutie o kontroverznej dôchodkovej reforme na barikádach

Zachovanie posunu odchodu veku do dôchodku zo 62 na 64 rokov je víťazstvom pre prezidenta Macrona a vládu premiérky Élisabeth Borneovej. Zákon by mal byť vyhlásený počas zhruba dvoch týždňov.

Nezávisle na rozhodovaní o samotnej dôchodkovej reforme dnes Ústavná rada zamietla návrh opozície na usporiadanie referenda o zákaze posunu hranice pre odchod do dôchodku. Opozícia predložila ďalší návrh o vyhlásení referenda. Ústavná rada ho má podľa agentúry AP preskúmať na začiatku mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #dôchodková reforma