Rusom došli súčiastky zo Západu, nahradili ich čínske. Ukrajinci ich nachádzajú čoraz viac

Ukrajinskí vojaci nachádzajú čím ďalej viac čínskych súčiastok v ruských zbraniach, ktoré invázne sily používajú na Ukrajine. Agentúre Reuters to povedal poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasjuk. Dodávky západných komponentov do Ruska obmedzujú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej agresii na Ukrajine.

14.04.2023 20:06
ukrajina Foto: ,
Dobrovoľníci a kynológovia pátrajú po telách zabitých ukrajinských a ruských vojakov v blízkosti poškodeného ruského tanku v Charkovskej oblasti na Ukrajine v piatok 24. marca 2023.
debata (153)

„V zbraniach získaných z bojiska naďalej nachádzame rôznu elektroniku,“ uviedol Vlasjuk. „Trend je teraz taký, že je tam menej súčiastok vyrobených na Západe, ale viac… v Číne,“ dodal. Podľa Ukrajincov sa súčiastky čínskej výroby našli napríklad v navigačných systémoch ruských dronov Orlan, ktoré predtým používali švajčiarsky systém, alebo v systémoch riadenia paľby v ruských tankoch, ktoré pôvodne využívali diely francúzskej výroby.

VIDEO: Neuveriteľné video: ukrajinský vojak len o vlások unikol smrti
Video

Agentúra Reuters poznamenala, že nemohla nezávisle overiť spravodajské informácie poskytnuté Ukrajinou, a to vrátane toho, či zmienené komponenty mohli byť pôvodne určené na nevojenské použitie alebo či ich mohla do Ruska priviezť tretia strana.

Rovnosť a vzájomný prospech

Peking v minulosti opakovane poprel poskytovanie vojenského vybavenia Moskve. Na otázku, či čínske spoločnosti dodali súčiastky pre ruskú vojenskú techniku, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí agentúre Reuters povedal: „Čína v histórii začala normálnu obchodnú spoluprácu so všetkými krajinami, vrátane Ruska, na základe rovnosti a vzájomného prospechu. Pokiaľ ide o vývoz vojenského tovaru, Čína po celú dobu zaujíma rozumný a zodpovedný postoj.“ Ruské ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár nereagovalo.

ukrajina Čítajte viac Čína súhlasila, že bude Rusku tajne posielať zbrane, ukazujú uniknuté dokumenty

Západ na Moskvu kvôli jej agresii v susednej krajine uvalil rad sankcií, ktoré zabraňujú okrem iného dodávkam vojenských technológií alebo súčiastok dvojakého použitia, ako sú napríklad mikročipy, ktoré môžu byť využité v bežných zariadeniach aj v zbraniach. Cieľom je oslabiť ruskú armádu.

Čína sa k ruskej invázii na Ukrajine oficiálne stavia neutrálne – Peking odmietol ruský vpád odsúdiť, ale ho ani jasne nepodporil. Americkí predstavitelia nedávno opakovane varovali, že Peking zvažuje, že poskytne Moskve vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície. Podľa vyjadrenia amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena z minulého mesiaca Čína zatiaľ túto „hranicu“ neprekročila.

VIDEO: Manévre aj streľba z tankov. V Poľsku sa Ukrajinci pripravili na Rusov
Video

Americkí predstavitelia však vývoj pozorne sledujú a znepokojujú ich najmä takzvané výrobky dvojakého použitia, ako je elektronika, ktorú možno použiť napríklad v mikrovlnnej rúre aj v riadenej strele, píše Reuters. Čína naopak obviňuje Západ z rozdúchávania vojny dodávkami zbraní Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii už viac ako rok.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine