Putinovho väzňa čaká doživotie. Presnejšie: pokiaľ Putin žije

Dostane 25 rokov? Alebo o rok či dva menej, než je najvyšší trest, aký od pádu sovietskeho režimu navrhol prokurátor pre kritika Kremľa? Moskovský súd sa chystá v pondelok vyniesť rozsudok nad Vladimirom Kara-Murzom, jedným z trojice hlavných domácich protivníkov ruského vládcu a jeho vojny proti Ukrajine.

16.04.2023 06:00
Russian Dissident Sanctions Foto:
Ruského opozičného aktivistu Vladimira Kara-Murzu eskortujú na pojednávanie na moskovskom súde vo februári 2023.
debata (54)

Spolu s Alexejom Navaľným a Iľjom Jašinom sa Kara-Murza často spomína ako nádejný líder budúceho demokratického Ruska. Všetci sú teraz za mrežami. Jašina vlani odsúdili na 8,5 roka, Navaľnyj si má ešte odsedieť zhruba desať rokov, pravda, fabrikujú proti nemu ďalšie obvinenie – najnovšie z terorizmu. Pre Kara-Murzu žaloba žiada trestanecký tábor s najprísnejším režimom v trvaní, aké súdy aj sériovým vrahom vymeriavajú len výnimočne.

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?

Video

Po otravách „poprava“

„Vzhľadom na jeho zdravie ho tým odsudzujú na smrť,“ napísal na Telegrame podpredseda opozičnej strany Jabloko Boris Višnevskij. Aj ďalší opoziční politici varujú, že by išlo fakticky o doživotie či pomalý trest smrti.

Kara-Murza má iba 41 rokov. Jeho zdravie je však vážne podlomené, na čo sústavne upozorňujú jeho advokáti. Podľa nich za uplynulý rok strávený vo väzbe schudol o dvadsať kíl, trpí polyneuropatiou, neurologickou poruchou, pri ktorej mu znecitliveli končatiny. Je to diagnóza zo zoznamu chorôb vylučujúcich výkon trestu odňatia slobody, tvrdia právnici.

„Toto je vražda. Pred našimi očami,“ reagovala na navrhovanú výšku trestu moskovská komunálna politička Elvira Vicharievová. "Je to verejná poprava. Dvakrát sa im nepodarilo otráviť ho, tak sa rozhodli, že ho dorazia vo väzení,“ dodala na YouTube s odkazom na prípady z rokov 2015 a 2017, keď po otrave upadol do kómy.

Lekári mu vtedy diagnostikovali zlyhanie obličiek, dlhé týždne musel byť napojený na prístrojoch. Vyšetrovanie medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat vlani dospelo k záveru, že za dvoma pokusmi o otrávenie Kara-Murzu stojí rovnako ako neskôr v prípade Navaľného ruská tajná služba FSB, pričom niektorí z jej príslušníkov sa zapojili do operácii proti obom opozičným aktivistom.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Napálil Navaľnyj ruského agenta? Novičok mal mať v spodkoch v rozkroku

Paragraf: vlastizrada

Kara-Murzu, potomka významného tatárskeho rodu, ktorý sa pred stáročiami usadil v Moskve, stíhajú za vlastizradu. Za rovnaký paragraf počas stalinského teroru jeho dvoch pradedov popravili a starého otca poslali do gulagu. Politik, publicista a historik s cambridgeským diplomom i dvojakým – ruským i britským občianstvom, sa vlastizrady podľa obžaloby dopustil „poskytovaním pomoci organizáciám z členských štátov NATO, ktoré vyvíjajú činnosť proti bezpečnosti Ruska“.

Podľa advokáta Vadima Prochorova základom obvinenia z vlastizrady sú tri verejné vystúpenia jeho mandanta v zahraničí: v Lisabone označil voľby v Rusku za nelegitímne, v Osle hovoril o štátnom terorizme a v USA vyhlásil, že Putinov režim spustil informačnú železnú oponu.

VIDEO: Naď: Otázkou je, či si Rusi môžu dovoliť existenciu Putina

Video

Obvinili ho aj zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde a z pôsobenia v tzv. nežiaducej organizácii. Biľagom nežiaducej organizácie úrady ociachovali Otvorené Rusko, nadáciu založenú Michailom Chodorkovským, niekdajším najbohatším Rusom a neskôr Putinovým väzňom, žijúcim dnes v exile, ako aj v USA sídliacu nadáciu Slobodné Rusko. Vo vedení oboch Kara-Murza v minulosti pôsobil.

Sudca z Magnitského zoznamu

Proces sa konal s vylúčením verejnosti. Záverečnú reč obžalovaného pred súdom ale jeho právnici sprístupnili na sociálnej sieti. V nej hrdo odmietol ponuku, že kajaním sa si vyslúži poľahčujúcu okolnosť.

„Za spáchané činy sa majú kajať zločinci. Ja sa ale nachádzam vo väzení za svoje politické názory. Za vystúpenia proti vojne na Ukrajine. Za mnohoročný zápas s Putinovou diktatúrou. Za súčinnosť pri prijatí personálnych medzinárodných sankcií na základe Magnitského zákona proti porušovateľom ľudských práv. Nielenže nič z toho neľutujem, ale som na to hrdý,“ vyhlásil. „Vyčítam si len jednu vec. Nepodarilo sa mi dostatočne presvedčiť svojich krajanov a politikov v demokratických krajinách o nebezpečenstve, ktoré súčasný kremeľský režim predstavuje pre Rusko a pre svet,“ dodal.

Vladimir Kara-Murza, ruský opozičný politik,... Foto: SITA/AP
Kara-Murza Vladimir Kara-Murza, ruský opozičný politik, kladie 27. februára 2021 kvety v Moskve neďaleko miesta, kde bol zastrelený vodca ruskej opozície Boris Nemcov.

Obžalovaný právom posledného slova nie náhodou spomenul zákon pomenovaný podľa Sergeja Magnitského, auditora, ktorého potom, čo odhalil prípad obrovskej sprenevery, ruské bezpečnostné sily prenasledovali a brutálnym zadržiavaním vo vyšetrovacej väzbe pripravili o život. Bol to práve Kara-Murza a jeho mentor Boris Nemcov, kto v Kongrese USA loboval za prijatie tohto sankčného mechanizmu pre cielené trestanie porušovateľov základných ľudských práv. Kara-Murza bol pol druha desaťročia pravou rukou Nemcova, až do chvíle, keď sa opozičný líder pred ôsmimi rokmi v centre Moskvy stal obeťou atentátu.

Iróniou osudu, rozsudok nad Kara-Murzom v pondelok vynesie sudca Sergej Podoprigorov, jeden z prvých figurantov zo sankčného zoznamu, ktorého tam zaradili za to, že Magnitského poslal do väzby. Advokáti podali námietku pre konflikt záujmov, súdny senát však svojho predsedu odmietol vymeniť.

Rusko Navaľnyj súd odvolanie Putin vojna uarus Čítajte viac Rusi proti vojne: doma trest, vo svete pohŕdanie

Hoci aj 2500 rokov

Jevgenia Kara-Murzová napriek zhoršujúcemu sa zdraviu manžela a hroziacemu štvrťstoročnému väzeniu sa snaží nestrácať nádej. „Voloďa vyjde von. Je absolútne nemožné si predstaviť, že by tento režim vydržal ďalších 25 rokov,“ povedala pre telegramový kanál Možem objasniť manželka opozičníka, ktorá spolu s ich troma deťmi z bezpečnostných dôvodov žije v zahraničí.

Viktor Šenderovič, známy ruský satirik žijúci v exile, je presvedčený o tom, že vyrubená dĺžka trestu nemá žiadny význam. „Voloďa, rovnako ako Navaľnyj a ďalší politickí väzni, vyjdu na slobodu, keď padne putinský režim. O žiadnom štvrťstoročí tu nie je reč,“ napísal na Facebooku.

Podobne to vidí aj Chodorkovskij. „Politickým väzňom môžu vymerať akúkoľvek šialenú sadzbu: hoci aj 250, či 2500 rokov. Všetci normálni ľudia chápu: akákoľvek podobná ľudožrútska cifra znamená PPŽ – Pokiaľ Putin žije,“ napísal na Telegrame s neskrývanou nádejou, že sedemdesiatročnému vládcovi už veľa času nezostáva.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #proces #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Vladimir Kara-Murza