Japonského premiéra evakuovali po výbuchu 'dymovej bomby', podozrivého zadržali

Japonského premiéra Fumia Kišidu urýchlene odviedli do bezpečia po tom, ako v sobotu počas jeho návštevy prístavu Saikazaki v prefektúre Wakajama v západnom Japonsku zaznel hlasný výbuch a okolie zaplnil dym, informujú agentúry AFP a AP.

15.04.2023 06:27
Fumio Kišida, Japonsko
Muž na zemi je podozrivý, že hodil dymovnicu počas návštevy japonského premiéra Fumia Kišidu v prístave na západe Japonska. Premiéra po hlasnej explózii evakuovali, ale nikto nebol zranený.
debata

Japonská štátna televízia NHK informovala, že premiér je v poriadku a incident si nevyžiadal ani žiadne ďalšie zranenia. Kišida navštívil prístav, aby povzbudil kandidáta svojej vládnej strany v miestnych voľbách. Podľa miestnych médií došlo zjavne k hodeniu „dymovej bomby“ tesne predtým, ako mal premiér predniesť svoj prejav.

K útoku došlo necelý rok po tom, ako bol bývalý premiér Šinzó Abe zabitý pri atentáte v rámci predvolebnej kampane.

Niektorí z niekoľkých stoviek ľudí na mieste činu utiekli, keď sa ozval zvuk podobný výbuchu. Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako polícia premohla a odviedla podozrivého. Dvadsaťštyriročný Rjúdži Kimura z prefektúry Hjógo bol zatknutý na mieste činu, informovala tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania. Polícia sa k incidentu podrobnejšie nevyjadrila.

Tlačová agentúra Kjódó uviedla, že muž hodil predmet priamo na Kišidu, keď sa 57-ročný politik rozprával s kandidátom vládnej strany. Televízia NHK uviedla, že muž hodil bombu na miesto, kde sa mal konať jeho nadchádzajúci prejav. Incident sa odohral približne o 11:25 miestneho času (04:25 SELČ). Nikto nebol zranený.

Kišida uviedol, že tento incident by nemal narušiť priebeh volieb. „Spoločne musíme pokračovať vo voľbách,“ povedal. „Polícia vyšetruje podrobnosti, ale chcel by som sa ospravedlniť za to, že som mnohých ľudí rozrušil a spôsobil im nepríjemnosti,“ povedal premiér.

„Voľby sú základom demokracie. Takéto násilie je neodpustiteľné,“ povedal tajomník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno, podľa ktorého polícia vyšetruje motívy podozrivého. Útok sa odohral pred komunálnymi voľbami a doplňujúcimi voľbami do uvoľneného parlamentného kresla. Hlasovanie je naplánované na 23. apríla, informovala agentúra AP.

Naoja Tanimoto, ktorý bol v dave, povedal, že počul hlasný výbuch asi 10 sekúnd po tom, ako bol muž zrazený na zem. „Rybársky prístav je zvyčajne tichý, takže som sa naozaj zľakol. Všetci sme spanikárili,“ povedal 31-ročný Tanimoto pre tlačovú agentúru Kjódó.

Incident sa stal v malom rybárskom prístave neďaleko mesta Wakayama, ktoré je centrom rovnomennej prefektúry. Po incidente policajti okamžite odprevadili Kišidu k autu zaparkovanému neďaleko a odviezli ho na policajné riaditeľstvo.

Svedkyňa povedala televízii NHK, že stála v dave, keď videla, ako niečo priletelo zozadu. „Bežala som ako splašená a asi po desiatich sekundách som počula náhly hluk a moje dieťa sa rozplakalo. Bola som v šoku. Srdce mi stále búšilo,“ povedala. Ďalší svedok uviedol, že ľudia kričali a že tesne pred výbuchom videl, ako policajti niekoho zatýkajú.

V júli minulého roka zomrel po atentáte bývalý japonský premiér Šinzó Abe, ktorý bol rovnako ako Kišida členom Liberálnodemo­kratickej strany. Atentát viedol k sérii rezignácií policajných šéfov a úrady sprísnili usmernenia na ochranu politických lídrov a iných dôležitých predstaviteľov.

Japonsko tento víkend hostí ministerské zasadnutia skupiny hospodársky vyspelých krajín G7. Samit G7 sa bude konať v máji v Hirošime.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fumio Kišida