FT: Čína nechce Blinkena v Pekingu, problémom zostáva zostrelený čínsky balón

Čína podľa denníka Financial Times (FT) nechce dovoliť návštevu amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena v Pekingu kvôli obavám, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejní výsledky vyšetrovania týkajúceho sa čínskeho špionážneho balóna.

15.04.2023 07:00
USA Čína balón trosky loď námornictvo Foto:
Námorníci vyberajú balón z vôd Atlantického oceána 5. februára 2023.
debata (6)

Zariadenie, ktoré preletelo Spojené štáty, nechal americký prezident Joe Biden vo februári zostreliť. Blinken kvôli incidentu ten istý mesiac na poslednú chvíľu odložil svoju plánovanú návštevu Číny.

Čína opakovane tvrdila, že balón bol meteorologický. Washington podľa nej reagoval prehnane, keď ho zostrelil.

Teraz FT s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s vyjednávaním píše, že Čína zatiaľ nie je pripravená nájsť pre návštevu Blinkena nový termín, kým nie je jasné, čo so správou vyšetrovateľov urobí Bidenova administratíva. FBI analyzuje zvyšky zariadenia, ktoré sa podarilo vyzdvihnúť z Atlantického oceánu.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón.

Video

Peking sa podľa denníka obáva toho, že Washington by závery vyšetrovania spolu s fyzickými dôkazmi mohol zverejniť práve v čase Blinkenovej návštevy Číny.

Spravodajský server NBC News začiatkom mesiaca uviedol, že čínsky špionážny balón počas svojho letu nad Spojenými štátmi dokázal získať spravodajské informácie z viacerých amerických vojenských areálov, aj keď sa tomu USA snažili zabrániť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA