Rady Rusom, ako sa vyhnúť mobilizácii a prečo je lepšie nechať sa zastupovať ženou

Dajte žene z vášho okolia plnú moc, vysporiadajte si majetok a vyhýbajte sa vojenským komisariátom - hovoria rady nezávislého portálu Meduza ruským mužom, ktorých by sa mohla týkať nová vlna mobilizácie v krajine.

17.04.2023 06:31
Ruská mobilizácia, vojaci Foto:
Ruskí regrúti nastupujú do vlaku na železničnej stanici v meste Prudboj v regióne Volgograd v Rusku v septembri 2022.
debata (101)

Obavy z nového hromadného povolávania do armády sa v Rusku objavili po tom, ako krajina prijala zákon o zmenách v doručovaní povolávacích rozkazov a postihoch pre tých, ktorí sa vojenskej službe pokúsia vyhnúť.

Ruským mužom portál radí, aby dopredu spísali plnú moc, ktorá potom splnomocnenej osobe umožní podávať sťažnosti na kroky vojenskej správy alebo žaloby. Splnomocnenou osobou by mala byť ideálne žena, pretože tej pri komunikácii s vojenským komisariátom nehrozí, že sa ju úrad pokúsi tiež jednoducho poslať na front.

Muži by mali pomýšľať na svoj majetok, pretože podľa nového návrhu zákona nebudú mať odopierači vojenskej služby možnosť registrovať na seba dopravné prostriedky, predávať alebo kupovať nehnuteľnosti a brať si úvery. Ďalej si Rusi majú dopredu napísať žiadosť o vykonanie náhradnej civilnej služby namiesto služby vojenskej. Právo na civilnú službu je stále zakotvené v ruskej ústave, podotýka Meduza.

Portál tiež svojim čitateľom radí, aby sa pokiaľ možno vyhýbali policajtom a zamestnancom vojenskej správy, neotvárali dvere neznámym ľuďom a žili na inej adrese, ako majú trvalé bydlisko. Rozhodne by potom nemali osobne chodiť na vojenský komisariát vysvetľovať, že dostali predvolanie omylom.

„Zamestnancom vojenského komisariátu nič nebráni v tom, aby vás počas jediného dňa vyslali k jednotke, udelili vám štatút vojaka a poslali do vojny,“ upozorňuje portál. Potenciálnym vojakom ale radia, aby nebezpečenstvo zhodnotili samostatne a rozhodli sa podľa vlastného uváženia, či sa k odvodovej komisii dostavia.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o elektronickom doručovaní predvolaní na vojenskú správu a o postihoch pre odopieračov služby v armáde v piatok. Návrh zákona v utorok schválila Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v stredu potom horná komora, Rada federácie. Práve mimoriadna rýchlosť schválenia zákona vyvolala špekulácie o chystanej novej vlne mobilizácie.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mobilizácia #vojna na Ukrajine