WHO: Pri bojoch v Sudáne zahynulo najmenej 97 ľudí, vyše 1100 je zranených

Boje v Sudáne si podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) od štvrtka vyžiadali vyše 83 životov a viac ako 1 126 zranených. Komplikujú navyše prístup k zdravotnej starostlivosti. WHO to uviedla v tlačovej správe. Agentúra Reuters v pondelok informovala dokonca o 97 mŕtvych od soboty.

17.04.2023 07:25 , aktualizované: 13:33
Sudán Foto: ,
Dve horiace lietadlá na medzinárodnom letisku v Chartúme v Sudáne 16. apríla 2023.
debata (5)

V africkej krajine so 45 miliónmi obyvateľov spolu o moc súperí armáda a polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré od soboty bojujú okrem iného o nadvládu nad kľúčovými miestami v metropole Chartúmu.

Najťažší priebeh majú strety v hlavnom meste Chartúme, kde prišla o život zhruba polovica z 97 zatiaľ známych civilných obetí. Obete z radov bojovníkov oboch strán sa podľa lekárov počítajú" po desiatkach". V Chartúme tiež dochádzajú potraviny a pitná voda.

Z centra mesta, kde sídlia politické inštitúcie, stúpa čierny dym. Niekoľko pekární, ktoré napriek bojom zostali otvorené, pečie chlieb zo zvyškov múky, no varujú, že im zásoby čoskoro dôjdu.

„Zásoby, ktoré WHO rozdelila zdravotníckym zariadeniam pred terajšou eskaláciou konfliktu, sú teraz vyčerpané a rad z deviatich nemocníc v Chartúme, ktoré prijímajú zranených civilistov, hlási nedostatok krvi, zariadenia pre transfúzie, vnútrožilových tekutín, zdravotníckeho materiálu,“ varovala WHO.

Vojaci z RSF tvrdia, že obsadili letisko a prenikli do prezidentského paláca. Armáda ich tvrdenia poprela. Obe strany tiež vyhlasujú, že ich jednotky ovládli budovu štátnej televízie. Svedkovia z okolia povedali agentúre AFP, že boje v okolí stanice stále pokračujú a televízia vysiela vlastenecké piesne, rovnako ako pri puči.

Obe strany konfliktu vyzvali, aby rešpektovali neutralitu zdravotníckych zariadení a

Sudán / Chartúm / Čítajte viac V Sudáne prebieha prevrat, polovojenské oddiely bojujú s armádou

možnili k nim prístup zraneným. Zvlášť v hlavnom meste je podľa organizácie situácia pre lekárov, sestry i pacientov veľmi zložitá a ohrozuje životy ľudí, ktorí nevyhnutne potrebujú zdravotnú starostlivosť

Hlavná časť bojov medzi armádou a RSF prepukla v sobotu, nie je preto úplne jasné, prečo WHO zverejnila čísla od štvrtka. V štáte na severovýchode Afriky ale aj v pokojnejších časoch dochádza opakovane ku stretom.

Reuters uviedol, že si boje od soboty vyžiadali už takmer 100 obetí a 365 zranených. Údaje agentúre poskytli sudánske lekárske odbory. Výbor sudánskych lekárov už ale v nedeľu informoval o zhruba 600 zranených. Žiadne z týchto údajov nemožno nezávisle overiť.

Organizácia Medzivládny úrad pre rozvoj (IGAD), združujúca krajiny Afrického rohu, sa v nedeľu zhodla na vyslaní prezidentov Kene, Južného Sudánu a Džibutska do Chartúmu na mierovú misiu. S uzavretým medzinárodným letiskom, ktorého sa údajne zmocnili polovojenské jednotky, ale nie je jasné, kedy a ako sa prezidenti do krajiny budú môcť vydať. Na znovunastolenie mieru vyzval tiež ugandský prezident Yoweri Museveni. Znesvárené strany vyzval na „bezpodmienečné a okamžité zastavenie bojov“.

Humanitárna pracovníčka Katharina von Schroederová z organizácie Save The Children uviedla, že na mieste panuje neprehľadná situácia. „Je tu obrovský prúd informácií, ale veľa si ich protirečí,“ povedala a dodala, že jedinou záchranou je stále ešte fungujúci internet. Schroederová sa v súčasnosti ukrýva v jednej z chartúmskych škôl so svojím synom. V podobných podmienkach sa podľa nej nachádzajú stovky ďalších detí.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho britský rezortný partner James Cleverly vyzvali na „okamžité ukončenie“ násilia v Sudáne. V spoločnom pondelkovom vyhlásení vyjadrili hlboké znepokojenie nad bojmi, ktoré podľa nich predstavujú hrozbu pre civilistov, sudánsky národ a potenciálne dokonca aj pre celý región.

Sudán sa potyká s politickou nestabilitou od jari 2019, keď po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda s pomocou RSF zvrhla dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra obvineného z vojnových zločinov aj genocídy. Moc následne prevzala dočasná vláda, v ktorej boli zastúpení civilisti aj vojaci. Armáda mala predvlani na jeseň moc odovzdať civilistom, namiesto toho však vykonala prevrat. Od soboty sa potom spory medzi armádou a RSF vyhrotili natoľko, že prerástli do boja.

Sudán, Chartúm Čítajte viac V Sudáne sa ťahajú o moc armáda s polovojenskými jednotkami, už sú desiatky mŕtvych
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán