Aurora 23: Švédi napínajú svaly a varujú Rusov pred útokom

Vo Švédsku sa v pondelok začalo najväčšie vojenské cvičenie, aké tu už dlho nebolo. Manévre s názvom Aurora 23 majú otestovať schopnosť reakcie všetkých častí švédskej armády na prípadné napadnutie tejto krajiny.

17.04.2023 14:00
cvičenie Foto:
Presun tankov v rámci veľkého cvičenia Aurora 23 švédskej armády a spojencov v apríli 2023.
debata (209)

VIDEO: Príprava na agresora? Cvičenie AURORA 23

Video
Video: Švédske ozbrojené sily

Cvičenie, ktoré sa má konať do 11. mája, sa spolu zúčastňuje 26 000 osôb, medzi nimi aj vojaci z 13 ďalších krajín. Zapojí sa do neho aj letectvo a námorníctvo. Uskutoční sa v celom Švédsku, ale jeho geografické ťažiská sú na baltickom ostrove Gotland. Medzi zahraničnými účastníkmi cvičenia sú vojaci z Nemecka, Francúzska, Dánska, USA, Británie, Fínska, Poľska, Nórska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Ukrajiny a tiež Rakúska.

NATO, Severoatlantická aliancia Čítajte aj Maďari majú tri dôvody, prečo zatiaľ Švédov nevpustili do NATO

Spojené štáty posielajú do stredného Švédska 700 príslušníkov námorníctva. V Oskarshamne majú stovky britských vojakov zabezpečovať simulovaný výsadok 1 000 fínskych vojakov.

VIDEO: Ubránime každý centimeter. Nedávne cvičenie NATO, kde boli nemeckí a litovskí vojaci.

Video

Švédsko už v roku 2013 kvôli zvýšenej aktivite Ruska v Baltskom mori posilnilo vojenskú prítomnosť na svojom ostrove Gotland. Po minuloročnej invázii Ruska na Ukrajinu zažiadalo Švédsko spolu s Fínskom o členstvo v NATO. Zatiaľ čo Fínsko je oficiálnym členom aliancie od 4. apríla, Švédsko si musí na vstup zatiaľ počkať pre výhrady Turecka a Maďarska.

USA Čína Taiwan prieliv loď plavba Čítajte aj USA, Južná Kórea a Japonsko začali spoločné vojenské cvičenia. Americká vojenská loď preplávala cez Taiwanský prieliv
209 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #vojenské cvičenie