USA schválili predaj softvéru na vylepšenie stíhačiek F-16 Turecku

Spojené štáty v pondelok súhlasili, že Turecku predajú za 259 miliónov dolárov softvér na modernizáciu vojenských stíhačiek F-16. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

18.04.2023 09:48
F-16, stíhačky Foto: ,
Americká stíhačka F-16.
debata (3)

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí modernizácia tureckých stíhačiek F-16 zahŕňa zlepšenie komunikácie a bezpečnostných programov či pozemného systému vyhýbania sa.

Americká diplomacia predaj softvéru schválila asi dva týždne po tom, čo Turecko prestalo blokovať vstup Fínska do NATO. Ankara však stále odmieta udeliť súhlas pre vstup Švédska do Aliancie.

Turecko chce okrem toho od Spojených štátov kúpiť 40 nových stíhačiek F-16s. Niektorí členovia amerického Kongresu sú však proti tomuto predaju, kým Ankara neschváli aj švédske členstvo v NATO.

Ministerstvo obrany SR Čítajte viac Slovenské Kocúrkovo: Sliač nie je pripravený na nové stíhačky F-16. Vláda zanedbala výstavbu hangárov

Predaj amerických pokročilých vojenských lietadiel Turecku sa skomplikoval po roku 2017, keď sa Ankara rozhodla zakúpiť protivzdušné strely z Ruska.

V dôsledku tohto rozhodnutia bolo Turecko vyradené z amerického programu na vývoj stíhačiek F-35 ďalšej generácie a USA tiež uvalili sankcie na predstaviteľov tureckej obrany. Podľa Washingtonu totiž ruské rakety predstavuje pre stíhačky F-35 hrozbu, a preto dôrazne namieta voči ich používaniu v rámci NATO.

VIDEO: Štátny tajomník Majer o stíhačkách F-16. (12.4.2023)
Video
Marian Majer priblížil, že kým aktuálna infraštruktúra Sliača stačila pre sovietske migy, pre americké F-16 bude musieť prejsť modernizáciou.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #stíhačky #F-16