Eurokomisia žaluje Slovensko za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách

Slovensko podľa Európskej komisie (EK) účinne nerieši problém segregácie rómskych detí v školách. EK kvôli tomu podala žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Slovensko síce uskutočnilo niekoľko legislatívnych reforiem a snaží sa o začleňovanie Rómov, ale pokroky sú nedostatočné, uviedla vo vyhlásení EK. Podľa slovenského premiéra Eduarda Hegera praktické riešenie problému presahuje jedno volebné obdobie.

19.04.2023 13:44 , aktualizované: 14:20
Europoslanci: Niektorí Rómovia prežívajú v... Foto:
Delegácia z EP sa zaujímala o život rodín v Petrovciach nad Laborcom. Archívna snímka.
debata (70)

„Pravidlá EÚ o rasovej rovnosti prísne zakazujú diskrimináciu na základe etnického pôvodu v kľúčových oblastiach života, vrátane vzdelávania. Na Slovensku sú však rómske deti často umiestňované do špeciálnych škôl pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím. Aj mnoho rómskych detí, ktoré sú súčasťou hlavného vzdelávacieho prúdu, je často segregovaných v oddelených triedach alebo školách,“ uviedla EK.

SR Petrovce Rómovia delegácia EP návšteva KEX Čítajte viac Zamestnávanie Rómov ide stále pomaly. Nájdu sa však slovenské firmy a obce, ktoré idú príkladom

EÚ príslušnú smernicu prijala v roku 2000, situácii na Slovensku sa EK začala venovať v roku 2015 a v roku 2019 mu poslala odôvodnené stanovisko. Slovensko síce odvtedy podľa EK pokročilo, ale nedostatočne, a tak nasleduje žaloba.

Ildikó Kotlárová, riaditeľka, základná škola, Rómka Čítajte viac Deti chodia na vyučovanie hladné. Tak by nevedeli pracovať ani dospelí, hovorí riaditeľka základnej školy

"Je to dôsledok, toho, že sa s tým roky nič nerobilo. Toto je problém, ktorý tu pretrváva od vzniku Slovenskej republiky. Ten problém tu je, intenzívne na tom pracujeme,“ povedal novinárom Heger. Podľa neho možno čakať pri praktickom riešení celej záležitosti výraznejší posun o desať či 20 rokov.

Šéf povereného kabinetu zároveň zdôraznil, že EK ocenila súčasné vedenie štátu za kroky, ktoré podniklo v tejto oblasti. „Dobre si uvedomujú, že to nie možné vyriešiť hneď, rovnako aj to, že do intenzity riešenia vstúpila aj pandémia a energetická kríza, ktorej sme museli čeliť. No rozumiem, že i tak, vzhľadom na danú situáciu, musia mať kritický postoj,“ dodal dočasne poverený premiér.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Peter Pollák starší a poslanec Národnej rady SR Peter Pollák mladší však kritiku smerujúcu k vedeniu rezortu školstva namierili aj na ministrov v aktuálnom volebnom období. „Tak ako ostatní, ani ministri Gröhling a Horecký v tejto veci neurobili absolútne nič, a to aj napriek tomu, že v programovom vyhlásení vlády mali presný návod, čo majú urobiť,“ uviedol europoslanec, ktorý si myslí, že za posledných osem rokov, odkedy vedie v tejto EK voči Slovensku konanie, neprišiel žiadny systémový krok, ktorý by situáciu zmenil.

Pollák mladší upozorňuje, že za nečinnosť hrozia SR nielen pokuty, ale aj prehlbovanie problému rómskej komunity. Obaja preto vyzvali súčasného ministra školstva Horeckého, aby začal konať. „Aby zastavil zbytočnú pokutu, ktorá nad nami visí za dlhoročné pochybenia a aby zastavil diskrimináciu, ktorá kradne rómskym deťom ich budúcnosť,“ zdôraznil Pollák mladší.

Názor komisie potvrdil aj nedávny prieskum Agentúry EÚ pre základné práva. Na Slovensku navštevuje 65 percent rómskych detí od šesť do 15 rokov školy, kde sú všetci alebo väčšina žiakov Rómovia, čo je o päť percentuálnych bodov viac ako v roku 2016. Slovensko sa tak stalo členským štátom EÚ s najvyššou mierou segregácie Rómov vo vzdelávaní.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #rasová segregácia