Česká vláda navrhla povýšiť šéfa tajných na generála, Zeman to sedemkrát odmietol

Česká vláda opäť navrhla povýšiť riaditeľa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti generála. Po rokovaní kabinetu to v stredu uviedol podpredseda vlády a minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka. Exprezident Miloš Zeman šéfa civilnej kontrarozviedky opakovane kritizoval a návrhy vlády na jeho povýšenie sedemkrát odmietol. Súčasný prezident Petr Pavel v pondelok potvrdil, že je prípadnému návrhu pripravený vyhovieť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

19.04.2023 17:48
miloš zeman Foto: ,
Miloš Zeman.
debata (9)

„Veríme, že už to robíme naposledy a že prezident tomuto návrhu vlády vyhovie,“ povedal Jurečka s tým, že Koudelka podľa vlády opakovane preukázal, že chráni záujmy a bezpečnosť ČR a že BIS riadi kompetentne. Dodal, že k jeho povýšeniu malo dôjsť už dávno.

Pavel v pondelok na svojej pravidelnej tlačovej konferencii avizoval, že je návrhu vlády pripravený vyhovieť. „Ak dostanem od vlády návrh, vymenujem ho,“ vyhlásil a pripomenul, že s tým rátal už počas svojej predvolebnej kampane.

Bývalý prezident Miloš Zeman opakovane kritizoval šéfa BIS, ale aj celú civilnú kontrarozviedku. Jednou z jeho výhrad bolo, že BIS podľa neho ignoruje hrozbu islamského terorizmu v Česku. V októbri minulého roka vyhlásil, že správam BIS neprikladá taký význam, aký im pripisujú ich autori.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #BIS