Má už Irán ruské stíhačky Su-35? S lietadlami môže rásť aj jeho sebavedomie

Vojenská spolupráca Ruska a Iránu sa prehlbuje. Rusko na Ukrajine používa iránske drony, Teherán chce od Moskvy získať lietadlá Su-35. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, ktoré naznačujú, že prvé tieto lietadlá už môžu byť v Iráne.

19.04.2023 18:52
debata (74)

VIDEO: Ruské stíhačky Su-35.

Video

V prvej polovici marca oznámili iránske štátne média, že Irán a Rusko sa dohodli na dodávke stíhačiek Su-35. Začiatkom apríla zase zazneli hlasy z tureckých vojenských kruhov, že dodávka lietadiel Su-35 je na spadnutie a môže sa realizovať v priebehu dní.

Irán by podľa rôznych zdrojov mal dostať stíhačky, ktoré boli objednané a pripravené pre egyptskú armádu. Dodávka lietadiel by bola výrazným posilnením iránskych vzdušných síl.

Posilnenie armády sprevádza Irán aj silnými slovami proti Izraelu. Podľa denníka Jerusalem Post iránsky prezident Ebráhím Raísí pohrozil Izraelčanom, že pri najmenšej „provokácii“ zakúsia odvetu.

„Po najmenšej chybe voči našej krajine príde tvrdá odpoveď, ktorá bude sprevádzaná zničením Haify a Tel Avivu,“ povedal Raísí podľa anglického prekladu prejavu zverejneného na webovej stránke jeho úradu. „Mimoregionálne a americké sily by mali opustiť región čo najskôr, pretože je to v ich vlastnom záujme a v záujme regiónu,“ uviedol tiež podľa izraelského denníka počas osláv Dňa armády.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #Irán #Ebráhím Raísí #Su-35