Dojem na Čínu zrejme neurobil. Rusi odvolali admirála priamo počas cvičenia

Admirál Sergej Avakjanc už nevelí ruskej Tichooceánskej flotile, oznámil podpredseda ruskej vlády a predstaviteľ ruského prezidenta na Ďalekom východe Jurij Trutnev. Odchod admirála z čela flotily, ktorej velil od roku 2012, nasledoval po mimoriadnej previerke, vyhlásenej ruským ministrom obrany minulý piatok.

20.04.2023 14:22
Avakjanc Foto:
Už bývalý veliteľ ruskej tichomorskej flotily admirál Sergej Avakjanc na promócii kadetov námorného inštitútu v ruskom Vladivostoku.
debata (51)

Uvedenie celej Tichooceánskej flotily do bojovej pohotovosti a jej manévre mali podľa komentátorov urobiť dojem na čínskeho ministra obrany Li Šang-fua, prichádzajúceho na návštevu Moskvy. Veliteľ flotily bol podľa médií odvolaný ešte počas cvičenia. Ruské ministerstvo obrany ponechalo tieto informácie bez vyjadrenia.

VIDEO: Ruskí „žabí muži“ na cvičení Tichomorskej flotily.

Video

Tlačová služba Tichooceánskej flotily podľa štátnej agentúry TASS dnes uviedla, že admirál je na dovolenke, po ktorej odíde do zálohy vzhľadom na to, že tento mesiac dosiahol vek 65 rokov. Avakjanc má podľa Trutneva stať na čele štábu, ktorý bude koordinovať činnosť armádnych športových stredísk a stredísk vlasteneckej výchovy mládeže v regiónoch.

Krížnik Moskva Čítajte aj Pred rokom šla ku dnu Moskva. Najväčšia vojenská loď potopená v boji po II. svetovej vojne

Avakjance má podľa zdrojov z ministerstva obrany vystriedať na čele flotily admirál Viktor Liina, ktorý teraz velí Baltskej flotile. Oficiálne tieto informácie neboli potvrdené.

Jednotky Tichooceánskej flotily sa zúčastňujú aj vojny Ruska proti Ukrajine. Vlani na jeseň vojaci zo 155. brigády námornej pechoty žiadali gubernátora Prímorského kraja o nezávislé preverenie počínania dôstojníkov, zodpovedných podľa nich za vysoké straty. Brigáda podľa vojakov prišla počas štyroch dní v boji o 300 mužov. Ministerstvo obrany však tvrdilo, že straty brigády nepresiahli jedno percento jej stavu, pripomenula ruská redakcia BBC. Neskôr o vysokých stratách námornej pechoty informovali aj iné zdroje, vrátane britskej vojenskej rozviedky.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine